Mainos

Annan ja Ivanov keskustelivat Kosovosta

Kosovon rauhanhankkeen on jatkuttava YK:n valvonnassa, sanoo Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov Tukholmassa neuvoteltuaan asiasta YK:n pääsihteerin Kofi Annanin kanssa. Tapaaminen ei johtanut suureen läpimurtoon.

Mukana keskusteluissa olivat myös YK:n Kosovon-välittäjät Carl Bildt ja Eduard Kukan. Annan kertoi, että hän oli aiemmin päivällä keskustellut presidentti Martti Ahtisaaren ja Yhdysvaltain varaulkoministerin Strobe Talbottin kanssa. Ahtisaari ja Talbott käyvät tahoillaan neuvotteluja Moskovassa.
-Kuten näette neuvotteluja käydään samanaikaisesti, eivätkä ne kilpaile keskenään, Annan sanoi.

Annan ja Ivanov keskustelivat erityisesti siitä, mitä tapahtuu sen jälkeen, kun rauhansopimus on saatu aikaan Kosovossa, jolloin YK:n rooli on tärkeä, Annan kertoi.

Pääministeri Göran Persson ja ulkoministeri Anna Lindh tapasivat Ivanovin ennen kuin tämä aloitti neuvottelut Annanin kanssa. Ruotsi tähdensi keskustelujen jälkeen, että Venäjän aktiivinen osanotto neuvotteluihin on tärkeää. Samalla ministerit korostivat, että Ruotsi on mielellään mukana, kun lopullista rauhansopimusta ryhdytään toteuttamaan.

Ivanov puolestaan kertoi venäläisille toimittajille, että Moskovassa aiemmin päivällä käydyt Kosovo-neuvottelut olivat sujuneet myönteisesti. Ne saattavat hänen mukaansa myös ratkaista sen, matkustaako Suomen presidentti Martti Ahtisaari Belgradiin Venäjän erityislähettilään Viktor Tshernomyrdinin kanssa.

Yksi neuvottelujen koetinkivistä on rauhansopimusta valvovan rauhanturvajoukon koostumus. Ruotsin osallistumisen merkitys voi kasvaa, koska Jugoslavia vastustaa Nato-johtoisia joukkoja. Ruotsi on valmis osallistumaan, mutta vielä ei ole varmistunut kuinka suuri ruotsalaisjoukko olisi. Todennäköisesti sotilaita lähetettäisiin 400-800.
Ennen kuin Ruotsi lähettää joukkoja Balkanille, pitää rauhanturvajoukon saada YK:n turvallisuusneuvoston siunaus, Lindh sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.