Mainos

Annan: Irakiin YK:n ryhmä

YK:n pääsihteeri Annan haluaa lähettää Irakiin YK:n ryhmän tutkimaan vaaliaikataulun aikaistamista.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on tänään sanonut aikovansa lähettää YK:n ryhmän Irakiin tutkimaan mahdollisuuksia parlamenttivaalien aientamiseksi. YK:n valtuuskunnan tehtävänä on tutkia, voidaanko vaalit järjestää jo aiemmin kuin Yhdysvaltain suunnitelman ehdottamana vallansiirtoajankohtana, 30. kesäkuuta.

Kofi Annan sanoo olevansa valmis lähettämään Irakiin YK:n ryhmän heti, kun turvallisuustilanne sen sallii.

-Heti kun olen varma siitä, että Yhdysvaltain johtama Irakin väliaikaishallinto kykenee tarjoamaan riittävät turvatakuut, tulen lähettämään ryhmän Irakiin, Annan sanoi lausunnossa, joka annettiin hänen Pariisin-vierailunsa aikana.

Irakissa on tarkoitus pitää vaalit ennen kesäkuun loppua, jolloin maan poliittinen valta on määrä siirtää väliaikaishallitukselta irakilaisille. YK vetäytyi Irakista elokuussa, sen jälkeen kun sen Bagdadissa sijaitsevaan päämajaan oli tehty pommi-isku, jossa 22 ihmistä sai surmansa.

Annanilta pyydettiin valtuuskunnan lähettämistä reilu viikko sitten maanantaina New Yorkissa tapaamisessa Irakin väliaikaishallinnon johtajan Paul Bremerin ja Irakin hallintoneuvosoton puheenjohtajan Adnan Pachachin kanssa.

Eilen Annan moitti kansainvälistä yhteisöä kyvyttömyydestä ehkäistä Ruandan ja Jugoslavian kansanmurhat 90-luvulla.

Annan sanoi Tukholmassa eilen alkaneessa kansanmurhakonferenssissa, että kansainvälisellä yhteisöllä olisi ollut keinoja estää Ruandan ja Jugoslavian joukkomurhat, mutta halu puuttui.

Annan: Kansanmurhia ei voida kokonaan estää tulevaisuudessa

Annan ei usko, että kansanmurhia pystytään kokonaan estämään tulevaisuudessa. Hän kuitenkin toivoo, että konferenssi kansanmurhien ehkäisystä herättäisi pohtimaan, kuinka etniset puhdistukset pystyttäisiin tyrehdyttämään heti alkuunsa. Annan kertoi näkemyksistään tavatessaan lehdistöä Tukholmassa.

Ruotsin hallitus on kutsunut konferenssiin edustajat 58 maasta ja 13 kansainvälisestä organisaatiosta. Paikalle odotetaan noin tuhatta osallistujaa. Kyseessä on ensimmäinen hallitustason konferenssi kansanmurhien ehkäisystä yli 50 vuoteen.

Aiheina ovat muun muassa uhkien tunnistaminen ja kansainvälisen yhteisön resurssien hyödyntäminen kansanmurhien ehkäisyssä.

(MTV3-STT-TT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.