Mainos

Annan historiallisella vierailulla Afganistanissa

YK:n pääsihteeri vetoaa Afganistanin naapurimaihin, että ne eivät sekaantuisi sodasta toipuvan maan sisäisiin asioihin.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on vieraili tänään Afganistanissa. Vierailu oli historiallinen, sillä Annan on ensimmäinen YK:n pääsihteeri, joka on vieraillut Afganistanissa yli 40 vuoteen.

Annanin vierailun tarkoituksena oli selvittää sodan runteleman maan tarpeita ja valmistella pysyvän hallituksen muodostamista. Pääsihteeri on tavannut maan väliaikaisen hallituksen pääministerin Hamid Karzain ja vierailut uudelleen avatussa tyttökoulussa.

Annan varoitti aamulla lehdistötilaisuudessa Afganistanin naapurimaita, jotta nämä eivät sekaantuisi Afganistanin sisäisiin asioihin asioihin ja maalla olisi näin mahdollisuus toipua sodan seurauksista. Annanin mukaan YK on tähdentänyt naapurimaille, että menneisyyden virheitä tulisi välttää. YK korostaa myös yhteistyön merkitystä.

-Suurin osa maista vakuuttaaa työskentelevänsä kanssamme, jotta Afganistaniin saataisiin palautettua rauha ja vakaus, Annan sanoi.

Annan jatkoi iltapäivällä matkaansa Iranin pääkaupunkiin Teheraniin. Annanin on määrä jatkaa iranilaisjohtajien kanssa keskusteluja Afganistanin jälleenrakentamisesta.

Heimovanhempien neuvosto nimitetty

Afganistanin heimovanhempien neuvoston eli loya jirgan kokoonpanosta päättävä erityiskomissio nimitettiin myös tänään Annanin vierailun yhteydessä.

Maan väliaikainen pääministeri Hamid Karzai ilmoitti komission 21 jäsenen nimet Annanin kanssa pidetyssä yhteisessä lehdistötilaisuudessa.

Annanin mukaan Afganistanin heimoryhmien väliset erimielisyydet hidastivat komission muodostamista.

-Tiedän, etteivät kaikki ole tyytyväisiä komission kokoonpanoon. Se on kuitenkin hyvä ja toivon, että kaikki tukevat komission jäseniä ja toimivat yhteistyössä heidän kanssaan, Annan sanoi.

(MTV3-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.