Mainos

Annan helpottaisi irakilaisten elämää

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on vaatinut kansainväliseltä yhteisöltä lisää toimia tavallisten irakilaisten elämän helpottamiseksi.

Kofi Annan

Annan puhui YK:n turvallisuusneuvostossa, joka aloitti tänään laajan Irak-keskustelun. Pääsihteeri Annan sanoi YK:n olevan vaarassa hävitä julkisuudessa käytävän väittelyn siitä, onko Irakin tämänhetkisistä vaikeuksista vastuussa maan presidentti Saddam Hussein vai YK. Samalla Annan vaati kuitenkin, että Irakin on taivuttava turvallisuusneuvoston aiemmin esittämiin vaatimuksiin. Asetarkastukset ovat keskeytyneet, koska Irak ei ole päästänyt YK:n asetarkastajia maahan.

Useiden tilastojen mukaan YK:n julistamat talouspakotteet Irakia vastaan ovat aiheuttaneet väestölle suuria kärsimyksiä. Saksalainen Hans von Sponeck erosi helmikuussa YK:n Irak-avun johtajan tehtävästä vastalauseena pakotepolitiikalle. Von Sponeck tähdensi, että irakilaiset ovat uhreja, eivät syyllisiä. Pakotteet eivät von Sponeckin mukaan ole johtaneet presidentti Saddam Husseinin kukistumiseen, mitä Yhdysvallat on pitänyt tavoitteenaan.

YK aloitti talouspakotteet Irakia vastaan syksyllä 1990, kun Irak oli miehittänyt Kuwaitin. Vuodesta 1995 Irak on voinut viedä ulkomaille öljyä YK:n valvonnassa. Siten se on voinut hankkia elintarvikkeita ja lääkkeitä. Turvallisuusneuvostossa pakotteiden jatkamista ovat vaatineet Yhdysvallat ja Britannia. Sen sijaan esimerkiksi Venäjä ja Ranska ovat kannattaneet pakotteiden purkamista.
(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.