Mainos

Annan hajottaa Jeninin tutkimusryhmän?

YK:n pääsihteeri Kofi Annan harkitsee Jeninin tutkimusryhmän hajottamista Israelin kieltäydyttyä päästämästä ryhmää maahan.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on päätymässä Jenin-selvitysryhmän purkamisen kannalle, kertoi YK:n edustaja tänään.

Alipääsihteeri Kieran Prendergast kertoi välittäneensä pääsihteerin kannan YK:n turvallisuusneuvostolle, joka oli tänä iltana Suomen aikaa koolla pohtimassa selvitysryhmästä syntynyttä pattitilannetta.

Israel ilmoitti aiemmin tänään, ettei Genevessä lähtölupaa jo päiväkausia odotellut presidentti Martti Ahtisaaren johtama ryhmä pääse maahan.

Diplomaattilähteiden mukaan Annan näkee kaksi vaihtoehtoa: pitää ryhmä odottelemassa Genevessä tai lähettää heidät kotiin. Kaikesta päätellen Annan on suositellut turvallisuusneuvostolle jälkimmäistä vaihtoehtoa.

Ahtisaaren ryhmän tiedottaja Stephan Dujarrac sanoi tänä iltana STT:lle, että nykytilanteessa tiedonkeruuryhmän purkaminen on yksi mahdollisuus. Tällaisena tilanne ei voi hänen mukaansa jatkua. Dujarrac tähdensi, että lopullista päätöstä ei ole tehty.

Israelin radio kertoi aiemmin tänään maan hallituksen päättäneen, ettei se vieläkään päästä selvitysryhmää paikan päälle tutkimaan palestiinalaisleirin tuhoja. Israelin hallituksen lausunnon mukaan YK ei ole suostunut Israelin ryhmän työlle asettamiin ehtoihin "Jeninin (tapahtumien) oikeudenmukaiseksi selvittämiseksi". Radion mukaan pääministeri Ariel Sharonin hallituksen turvallisuuskokoonpanon 14 ministeristä vain yksi äänesti ryhmän saapumisen puolesta.

Presidentti Martti Ahtisaaren johtama ryhmä odottaa Genevessä pääsyä tutkimaan syytöksiä Jeninin pakolaisleirin julmuuksista. Israel on kiistänyt palestiinalaissyytökset, joiden mukaan Israelin armeija surmasi satoja palestiinalaissiviilejä huhtikuun alussa pakolaisleiriin tekemässään sotilasoperaatiossa.

Israelin hallitus suostui alunperin YK:n esitykseen tiedonkeruuryhmästä, mutta on sittemmin neljä kertaa äänestänyt hanketta vastaan. Palestiinalaisministeri Jasser Abed Rabbo tuomitsi heti Israelin päätöksen ja vaati YK:n turvallisuusneuvostoa päättämään pakotteista Israelia vastaan.

Israel rajoittaisi haastateltavia

Israelin viestintäministeri Reuven Rivlin sanoi tänään armeijan radiolle, ettei Israel suostu yhteistyöhön ryhmän kanssa niin pitkään kuin YK vaatii ryhmälle oikeutta kuulla todistajana ketä tahansa. Israel haluaa oikeuden valita, ketkä sen upseereista ja sotilaista kertovat YK:n tiedonkeruuryhmälle Jeninin tapahtumista. Israel haluaa myös takuut, että he eivät joudu syytteeseen. -Emme hylkää sotilaitamme millekään ulkomaiselle elimelle, sanoi ministeri Danny Naveh.

Hallituksen oikeistolainen asutusministeri Nathan Sharansky puolestaan sanoi, ettei Israelin pidä missään tapauksessa sallia YK:n ryhmän tuloa. Hänen mielestään mikään demokratia ei voi antaa kansainvälisen järjestön tehdä selvitystä alueellaan.

Ennen hallituksen kokousta Israelin armeijan komentaja kenraali Shaul Mofaz ja tiedustelupalvelun johtaja Ephram Halevy sanoivat vastustavansa YK:n ryhmän tuloa selvittämään tapahtumia, jotka johtivat laajaan tuhoon Jeninin pakolaisleirissä.

EU:n Prodi: Ryhmän päästävä Jeniniin

Israelin päätöstä olla päästämättä YK:n tiedonkeruuryhmää Israeliin ei voida hyväksyä, sanoi EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi tänään Brysselissä. -Jos Israelin armeijalla ei ole mitään salattavaa, ei ole mitään syytä viivyttää YK-ryhmän lähtöä, Prodi sanoi tiedotustilaisuudessa.

Israelilla olisi nyt Prodin mielestä mahdollisuus näyttää maailmalle, että palestiinalaisten syytökset satojen palestiinalaisten surmaamisesta eivät ole totta. Prodi aikoo pyytää torstaina Yhdysvaltoja vaatimaan EU-maiden ohella, että Israel päästäisi humanitaarisen avun esteettä palestiinalaisille. Avustustyötä haittaa selkeiden toimintasääntöjen puute.

Myös Ranska ja Tanska vaativat tiistaina Israelia päästämään YK:n avustusryhmän Jeniniin. Ranskan ulkoministeriön edustaja tähdensi, että YK-ryhmän olisi päästävä Jeniniin kiireesti selvittämään, mitä siellä tapahtui yhdeksän päivää kestäneiden taisteluiden aikana. Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen sanoi tänään, että olisi Israelin oman edun mukaista päästää YK-ryhmä Jeniniin.

Palestiinalaiset vaativat ryhmän lähettämistä

Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat kehotti pääsihteeri Annania lähettämään YK:n selvitysryhmän Jeniniin heti. Erekat sanoi, ettei Annanin pitäisi luopua ryhmän lähettämisestä Israelin painostuksesta.

-Jos Annan ei lähetä ryhmää, se on erittäin vahingollista YK:lle ja kansainväliselle oikeudelle, Erekat sanoi. Israel on hänen mukaansa tehnyt rikoksia palestiinalaisia vastaan ja harjoittanut valtioterrorismia, joten selvitysryhmän pitäisi Erekatin mielestä saapua heti.

Israelin joukot jatkavat osittaista vetäytymistä

Israelin joukot ryhtyivät vetäytymään Länsirannalla sijaitsevasta Hebronista tänään Yhdysvaltain painostuksesta, mutta tunkeutuivat kylään lähellä Betlehemiä.

Israel hyväksyi Yhdysvaltain suunnitelman palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin saarron purkamisesta. Israel salli myös 26 palestiinalaisen lähteä Syntymäkirkosta Betlehemissä.

Israelin aikeena oli saada vetäytyminen Hebronista päätökseen tähän iltaan mennessä. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja oli eilen sanonut, että Israelin olisi saatava "vetäytyminen päätökseen" uudelleen miehitetyiltä palestiinalaisalueilta ja "pidättäydyttävä uusista tunkeutumisista".

Israel sanoi pidättäneensä Hebronin operaation aikana 115 palestiinalaista, mutta vapauttaneensa suurimman osan heistä. Armeija luonnehti operaatiota vastatoimeksi sille, että neljä israelilaista oli kuollut palestiinalaisten iskussa lauantaina. Palestiinalaiset sanoivat, että yhdeksän palestiinalaista kuoli operaatio aikana.

Israelin joukot valtasivat Betlehemin lähellä sijaitsevan kylän tänään viideksi tunniksi ja pidättivät kymmeniä palestiinalaisia, kertoivat silminnäkijät. Armeija ilmoitti etsivänsä Shawaran kylästä palestiinalaisterroristeja.

Arafatin saarto loppunee

Israel hyväksyi tänään Yhdysvaltain suunnitelman Arafatin saarron purkamisesta. Neuvotteluja presidentti George W. Bushin esittämän suunnitelman yksityiskohdista jatketaan huomenna.

Suunnitelman mukaan Israelin panssarivaunujen on määrä lähteä Ramallahista ja sallia Arafatin liikkua vapaasti. Arafatin saarto alkoi joulukuun alkupuolella. Suunnitelman yksityiskohtia valmistelevat Yhdysvaltain ja Britannian viranomaiset.

Britannian edustajan mukaan kuusi Arafatin päämajassa majailevaa palestiinalaismiestä siirrettäisiin Jerikon vankilaan. Israel on nimennyt miehet terroristeiksi. Miehistä neljä on tuomittu palestiinalaisoikeudessa Israelin matkailuministerin murhasta. Israel on taipunut purkamaan Arafatin saarron, jos miesten vankeus taataan kansainvälisin järjestelyin.

Betlehemissä Israelin armeijan piirittämästä Syntymäkirkosta poistui tänään 26 palestiinalaista, joista puolet oli palestiinalaispoliiseja. Poistumisesta oli sovittu israelilaisten ja palestiinalaisten neuvottelussa. Syntymäkirkkoon jäi vielä Israelin armeijan arvion mukaan 180-200 palestiinalaista, joista nelisenkymmentä on Israelin etsimien luettelossa. Kukaan kirkosta poistuneista ei armeijan mukaan kuulunut etsittyihin. Palestiinalaisten mukaan poistuneet olivat sairaita tai haavoittuneita.

(MTV3-STT-Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja