Mainos

Annan: Etelä-Libanon tarvitsee vielä rauhanturvaajia

Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri Kofi Annan suosittaa Etelä-Libanonissa toimiville YK:n rauhanturvajoukoille ainakin puolen vuoden jatkoaikaa.

YK-sotilas tähystämässä

-Tilanne alueella on kaukana rauhasta, ja vakavien välikohtausten uhka on edelleen olemassa, Annan katsoo myöhään eilen New Yorkissa julkistetussa raportissaan. Annan suhtautuu kuitenkin toiveikkaasti siihen, että tilanne eteläisessä Libanonissa vakiintuu lähikuukausina. Libanon on valittanut Israelin joukkojen tunkeutuneen alueelleen useita kertoja sen jälkeen, kun ne poistuivat 22 vuoden miehityksen jälkeen toukokuussa.

Annan esittää YK:n turvallisuusneuvostolle Unifilin työn jatkamista ensi tammikuun loppuun. Hän pitää jatkoajan ehtona sitä, että Libanonin oma armeija ottaa alueen vähitellen haltuunsa. Israelin joukkojen poistuttua Etelä-Libanonin merkittäväksi voimatekijäksi on muodostunut Israelia vastaan taisteleva ääri-islamilainen Hizbollah-järjestö.

Annan esittää lisäksi Unifil-joukkojen toimialueen laajentamista koskemaan kokonaisuudessaan Israelin aiemmin miehittämää kaistaa. Libanonin hallitus on vastustanut YK:n toimialueen laajentamista.

YK:n rauhanturvaajat ovat toimineet Libanonissa siitä lähtien, kun Israel miehitti osan naapurimaastaan vuonna 1978 ns. turvavyöhykkeekseen. Tällä hetkellä alueella on viitisentuhatta sotilasta 11 maasta, niiden joukossa Suomi.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.