Mainos

Annan esittää Holkeria Kosovon YK-hallinnon johtoon

Pääsihteeri Kofi Annan on esittänyt Harri Holkeria YK:n Kosovo-hallinnon johtoon. Nimityksestä tulee virallinen vasta kun YK:n turvallisuusneuvosto on sen vahvistanut.

Pääsihteeri Kofi Annan on esittänyt valtioneuvos Harri Holkeria YK:n Kosovo-hallinnon Unmikin johtoon, kertoi uutistoimisto DPA tänään.

Annan voi nimittää Holkerin virkaan vasta kun YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt esityksen. Neuvosto kokoontuu ensi viikon alussa.

Annanin turvallisuusneuvostolle lähettämä kirje vuodettiin kansainvälisille uutistoimistoille. Holkeri ei halunnut kommentoida asiaa ennen nimityksen varmistumista.

EU ehdotti virkaan useampia henkilöitä. Holkerin lisäksi esillä olivat muun muassa Ruotsin YK-suurlähettiläs Pierre Schori ja Italian kiertävä suurlähettiläs Antonio Armellini. Yhdysvallat vastusti Schorin nimitystä tämän Irakin sodan vastustuksen vuoksi ja YK:ssa Armellinia pidettiin tehtävään liian kokemattomana.

Jos turvallisuusneuvosto hyväksyy Annanin esityksen, Holkeri aloittanee tehtävänsä YK:n erikoislähettiläänä Kosovossa nopeasti. Edellinen erikoislähettiläs, saksalainen Michael Steiner, erosi tehtävistään 8. heinäkuuta.

Uusi Unmik-johtaja joutuu Reutersin mukaan hoitamaan neuvotteluja Kosovon lopullisesta valtiollisesta asemasta. Kosovo on ollut YK:n hallinnassa sen jälkeen kun Nato pakotti 1999 pommituskampanjallaan serbijoukot vetäytymään maakunnasta, jossa albaanit ovat enemmistönä.

Kosovon albaanit tavoittelevat itsenäisyyttä, mutta tämänhetkisestä YK-hallinnasta huolimatta Kosovo on edelleen Serbian maakunta.

(MTV3-STT-DPA)

(Kymmenen uutiset 25.07.2003)
Lisää tietoa Unmik-hallinnosta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.