Annan arvosteli EU:n ulkomaalaispolitiikkaa

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on täsmentänyt eilisiä EU:n ulkomaalaispolitiikkaa arvostelleita lausuntojaan. Annan herätti moitteillaan huomiota Tukholmassa pidetyssä rasisminvastaisessa kokouksessa.

Kofi Annan

Annan sanoi halunneensa kovistella Euroopan unionia oikomaan suhtautumistaan siirtolaisiin.
-On muodostunut sellainen mielikuva, että osa hallituksista on väestön siirtolaisvastaisuuden vuoksi omaksunut asenteen, joka ei ole sopusoinnussa vuoden 1951 Geneven sopimuksen kanssa, Annan sanoi. -Eurooppa tarvitsee yhä enemmän siirtolaisia voidakseen pitää yllä taloudellista kehitystä.

Ruotsin ulkoministeri myötäili lehdistötilaisuudessa Annanin kantaa. Ulkoministeri Anna Lindhin mielestä kyseessä oli hyödyllinen muistutus. Hän lupasi, että asiaan palataan lähiaikoina EU:n oikeus- ja sisäministerien epävirallisessa kokouksessa.

Eilen Tukholman kaupungintalolla puhunut Annan syytti EU-maiden poliitikkoja siitä, että he puhuvat ulkomaalaisista populistisin äänenpainoin, vaikka unionimaat ovat rikkautensa kukkuloilla.
-Tällä hetkellä, toisin kuin Pohjois-Amerikka, EU näyttää torjuvan maahanmuuttajat, Annan totesi.

Piakkoin voimaan astuva Schengenin sopimus rajoittaa kolmansien maiden kansalaisten pääsyä EU:n alueelle. Toisaalta rajavalvonta EU:n sisällä vähenee.

Varokaa islamofobiaa, tukekaa eettistä Internetiä

Tänään päättyneessä kokouksessa hyväksyttiin kymmenen kohdan loppulausuma, jossa noin 50 osallistujamaata sitoutuvat jatkamaan rasismin ja muun suvaitsemattomuuden vastaista työtä. Kuten useat aiemmat vastaavanlaiset asiakirjat myös Tukholman loppulauselma sai tuoreeltaan kritiikkiä konkreettisten ja terävien ehdotusten puutteesta.

Maailmassa on arviolta 1,2 miljardia muslimia

Lauselmassa tyydytään toteamaan, että kaikki rotuun, uskontoon, kansallisuuteen tai seksuaaliseen suuntautumiseen perustuva syrjintä ja väkivalta ovat loukkaus ihmisoikeuksia vastaan ja niiden kitkemiseksi tulee taistella. Uutta lauselmassa on suora viittaus "islamofobiaan", eli islaminuskoisiin kohdistuvaan pelkoon.

Loppulauselmassa osallistujamaat sitoutuvat kehittämään kansainvälistä verkostoa tietojen ja kokemusten vaihtamista varten. Suvaitsemattomuuden vastainen työ keskittyy koulutukseen, lainsäädäntöön, paikalliseen toimintaan ja tiedotusvälineisiin. Työhön osallistuvia kansallisjärjestöjä ja niiden perustamista luvataan tukea.
Loppulauselmassa todetaan Internetin tarjoavan sekä uhkia että mahdollisuuksia suvaitsemattomuuden vastaiselle työlle. Lauselmassa tuetaan vapaaehtoisuuteen perustuvien eettisten toimintaohjeiden luomista Internet-operaattoreille.

Kaksipäiväinen kokous oli jatkoa viime vuonna niin ikään Tukholmassa pidetylle kansainväliselle kokoukselle, joka käsitteli juutalaisten joukkotuhoa.
(STT-TT-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat