Mainos

Ankat valtaavat Helsingin Taidehallin

Taidehallissa avataan ylihuomenna näyttely, josta veikataan Helsingin kuvataidekesän yleisömenestystä. Töitään 25 vuoden ajalta esittelee Kaj Stenvall, joka on yksi tämän hetken suosituimpia taidemaalareitamme. Näyttely on ankkamaalarina tunnetun Stenvallin ensimmäinen oma taidemuseonäyttely Helsingissä.

Hämmentynyt tiedemies kaukaisella saarella tuijottaa katsojaa vierellään outo esine. "Emme olekaan yksin" kertoo tuoreen taulun nimi. Stenvall maalaa helpon ja huvittavan pinnan alle useita kerroksia. Yhteisestä kuvamuistista palasia poimivat teokset herättävät intohimoja.

Arvostelijat syyttävät suosikkimaalaria häikäilemättömäksi lainaajaksi.
-Esittävän taiteen pohjahan tai lähtökohtahan on, että siinä täytyy olla joku malli tai muoto, eihän tyhjästä pysty tekemään. Myöskin taide on jatkuvasti sitä, että otetaan asioita sieltä-täältä ja yhdistellään niitä. Mutta kaikkein tärkeintä on tehdä jotain omaa, kuittaa Stenvall.

Kaj Stenvall aloitti uransa todellisuuden tarkkana jäljentäjänä. Välillä hän kokeili kultakautemme mestareiden tapaista kansallisromanttista ilmaisua. Vasta ankan löydyttyä Stenvallin taide nousi suosioon. Merimiespuku lensi nopeasti kuvasta ja ankasta tuli ihmisen surujen, ilojen ja pelkojen vertauskuva. Stenvall uskoo, että ankoista riittää ammennettavaa vielä pitkäksi aikaa.
-No, en tiedä, samalla tavalla voisi sanoa, että miten pitkään voi kuvata ihmistä. Ihmistähän minä kuvaan kuitenkin koko ajan. Karikatyyrin ulkoiset puitteethan ankkahahmolla on vieläkin, mutta samaan aikaan sillä on ihmisen sielu ja mieli.

Stenvallin ei ole aikoihin tarvinnut huolehtia raha-asioista. Toimeentulo olisi leveä, vaikka hän myisi pelkästään teostensa postikortti- ja julistekopioita. Suuri yleisö on rakastunut ankkoihin, eikä taiteilijalla itsellään ole aikomustakaan luopua läheisestä aiheesta.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.