Mainos

Animalia: Ei eläimiä joululahjaksi

Eläin ei sovi joululahjaksi, Eläinsuojeluliitto Animalia varoittaa. Lemmikkieläimen hankintaa on aina pohdittava tarkkaan ja päätöksen on oltava perheen yhteinen. Varsinkaan yllätyslahjaksi eläintä ei pidä mennä ostamaan, Animalia tähdentää.

Järjestön tiedottaja Jaana Reijonaho vertaa joulun aikaa kesän loma-aikaan lemmikin hankinnassa: ihmiset saattavat vuosien valistuksesta huolimatta sortua harkitsemattomiin eläinhankintoihin.

Joulukaan ei tietenkään ole huono aika ottaa lemmikkiä, jos asiaa on mietitty kunnolla jo ennakkoon, Reijonaho sanoo. Sen sijaan häntä huolestuttavat tapaukset, joissa eläin otetaan perheeseen sen kummemmin tulevaa pohtimatta, "kun lapset ovat lemmikkiä mankuneet". Näin perheisiin hankitaan varsinkin häkissä pidettäviä jyrsijöitä ja lintuja. Mutta miten eläimen käy ja kuka takaa sen hyvinvoinnin, jos lasten mielenkiinto hiipuu?

Reijonaho varoittaa myös muodikkaiden eksoottisten lemmikkien, kuten lintujen ja matelijoiden hankinnasta jouluhuumassa. Tällaisten eläinten hoito vaatii paljon tietoa ja perehtymistä. Tavanomaisempaakin lemmikkiä, kuten kissaa hankkiessa, tarkka pohdinta on valttia. Kissa voi elää 20 vuotta ja monet koirat 13-14 vuotta. Papukaijojen elinikä saattaa olla 30 vuotta ja pienten jyrsijöidenkin useita vuosia.

Tarkkaan kannattaa myös miettiä, kykeneekö eläimen kunnolla hoitamaan ja takaaman sille lajinmukaiset olot. Kustannuksia kannattaa niitäkin laskea, sillä hankintahinta on vain pieni osa kustannuksista. Lemmikin hoito ja rokotukset maksavat vuodessa satoja, jopa tuhansia markkoja, ja mahdolliset sairastumiset vain kasvattavat laskua.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.