Mainos

Andien suurin jäätikkö katoamassa

Tutkijan mukaan Etelä-Perussa sijaitsevan jäätikön reunan vetäytyminen on jopa kiihtynyt. Myös Afrikassa on havaittavissa samankaltaista kehitystä.

Jäätiköt sulavat aiempaa nopeammin Andien vuoristossa Perussa. Yksi suurimmista jäätiköistä on katoamassa todennäköisesti viidessä vuodessa, ennustaa amerikkalainen jäätikkötutkija Lonnie Thompson. Hän pitää ilmiötä todisteena ilmastonmuutoksesta.

Esimerkiksi tropiikin suurin jäätikköjen ketju, Cordillera Blanca, sulaa niin, että sen peittämät vuoret ovat paljastumassa. Etelä-Perussa Quelccayan jäätikkö taantuu nyt 60 metriä vuodessa kun 60-luvulla tahti oli vain kymmenesosa siitä.

- Jos katsoo mitä on tapahtunut, niin reuna ei pelkästään vetäydy, vaan vetäytyminen on kiihtynyt, hän tähdentää.

Perussa on maailman trooppisista jäätiköistä 70 prosenttia ja siellä jäätiköistä on kadonnut yli 22 prosenttia sitten vuoden 1970.

Ilmiö on havaittu myös useissa muissa Andien vuoristoa omaavissa maissa kuten Kolombiassa, Venezuelassa Equadorissa ja Boliviassa.

Ilmiön laajuutta kuvaa, että Qori Kalisin -jäätikkö ei ole huvennut samaan tapaan vuosituhansiin, Thompson kertoi tiedekonferenssissa San Franciscossa.

Samanlaista kehitystä on Thompsonin mukaan havaittavissa myös Afrikassa. Vuonna 2001 Thompson ennusti, että Kilimanjaron vuoren lumet häviävät 15 vuodessa. Nyt hän kuitenkin uskoo, että se saattaa tapahtua jo aiemmin.

- Miljoonien ihmisten pitää sopeutua näihin muutoksiin, joista monet tapahtuvat maapallon köyhimmillä seuduilla, Thompson sanoo.

(MTV3-APTN-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.