Mainos

Andersson: Miinaratkaisu ennen helikopterirahoja

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuriministeri Claes Andersson haluaa hallituksen ratkaisevan kantansa miinakysymykseen ennen kuin se antaa esityksen helikoptereiden tilausvaltuudesta. Hän tuomitsee esityksen jalkaväkimiinojen korvaamisesta puolustushankintojen iltalypsynä, koska hankinnat pitäisi tehdä ennen miinoista luopumista.

Anderssonin mukaan jalkaväkimiinojen korvausohjelman toteuttaminen ja helikoptereiden hankinta merkitsisivät yhteensä 15 miljardin markan kustannuksia puolustusmäärärahojen menokehykseen. Miinatyöryhmän joulukuussa esittämää korvausohjelmaa ja siitä aiheutuvia kustannuksia ei ole huomioitu vuoteen 2008 ulottuvassa kehyksessä. Andersson huomauttaa Turun Sanomissa molempien päätösten myös muuttavan olennaisesti turvallisuuspoliittisessa selonteossa tehtyjä linjauksia. Hallituksen tulisi tehdä lisäselvitys ennen ratkaisuja.

Andersson ihmettelee, ehtivätkö miinat vanheta hyödyttömiksi puolustusdoktriinin vanhenemisen myötä vuoteen 2010 mennessä. Miinatyöryhmä esittää sitä miinoista luopumisajankohdaksi.

Miinoilla varaudutaan pääosin maavoimilla käytävään suursotaan, jollaisen uhka on Anderssonin mukaan merkittävästi vähentynyt Euroopassa. Hän katsoo, että Suomen tulisi miinatyöryhmän kannasta poiketen aikaistaa Ottawan miinoista luopumista koskevan sopimuksen allekirjoittamista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.