Mainos

Anatoli Tshubaisista varapääministeri

Venäjän presidentti Boris Jeltsin on nimittänyt henkilöstöpäällikkönsä Anatoli Tshubaisin ensimmäiseksi varapääministeriksi, kertoi presidentin lehdistöedustaja tänään illalla.

Tshubaisin vastuualueeksi arvellaan tulevan talousuudistukset. Tshubais on yksi Neuvostoliiton jälkeisen ajan talousuudistusten keskeisiä hahmoja Venäjällä. 41-vuotiasta Tshubaisia pidetään hyvin omistautuneena uudistuspolitiikalle ja hän nauttii suurta luottamusta lännessä.

Tshubais on henkilöstöpäällikkönä ollut hyvin vaikutusvaltaisessa asemassa kulissien takana. Häntä pidetään erinomaisena järjestelijänä ja hallintomiehenä. Henkilöstöpäällikönä hän valvoi sitä, kenellä oli pääsy Jeltsinin puheille.

Venäjän kommunistit ja kansallismieliset suhtautuvat hyvin epäillen Tshubaisiin, jota he syyttävät valtionyhtiöiden myymisestä liian halvalla yksityistämisen vuoksi. Tshubaisin suosiota heidän keskuudessaan ei nostanut myöskään hänen näkyvä roolinsa Jeltsinin uudelleenvalintakampanjassa viime kesänä.

Vastustajat pettyneitä

Kommunistisen puolueen johtaja Gennadi Zjuganov reagoi nimitykseen pettyneenä.
-Tämä johtaa vain tilanteen kärjistymiseen Venäjällä, hän sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan. Parlamentin alahuoneen eli duuman puhemies Gennadi Seleznev piti nimitystä "haasteena koko Venäjälle".

-Jeltsin tietää, millaiset ovat Tshubaisin suhteet duumaan, parlamentin ylähuoneen senaattorien enemmistöön ja jopa venäläisten enemmistöön, Seleznev sanoi.

Tshubaisin nostamisesta hallituksen talouspolitiikasta vastaavaan ketjuun on huhuttu Venäjällä jo pitkään. Leningradissa insinööriksi opiskellut ja Valko-Venäjällä syntynyt Tshubais oli aktiivinen uudistusmielisten talousmiesten piirissä Neuvostoliiton entisen presidentin Mihail Gorbatshovin aikana. Hän oli mukana perustamassa Perestroikan nimellä tunnettua eliittiälymystön kerhoa.

Neuvostoliiton romahdettua vuonna 1991 Tshubais toimi matalan profiilin vaikutusvaltaisissa tehtävissä. Hän oli kiinteän omaisuuden valtionkomitean puheenjohtaja vuodesta 1991 vuoteen 1994. Tuona aikana hän oli vastuussa maailman suurimmasta valtion omaisuuden yksityistämisestä.

Yksityistämisessä hävinneet pitävät edelleen Tshubaisia huijarina, mutta toisaalta hän sai sen aikana vaikutusvaltaisia liittolaisia Venäjän uudesta yrittäjien luokasta. Tshubais toimi Jeltsinin hallituksessa taloudesta vastaavana varapääministerinä marraskuusta 1994 seuraavan vuoden joulukuun vaaleihin. Jeltsin erotti hänet kommunistien voitettua vaalit.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.