Mainos

Anarkistit osoittavat mieltään: "Poliisi on tehnyt johtopäätöksiä virheistään"

Anarkistinen A-ryhmä osoittaa tänä vappuna mieltään ainakin Tampereella, Turussa ja Helsingissä. Anarkistit vastustavat tapahtumissaan hierarkista luokkayhteiskuntaa.

Anarkistit valmistautuvat tänä vappuna useisiin marsseihin ja tapahtumiin eri puolilla Etelä-Suomea. Anarkistien "A-ryhmä" kertoo tiedotteessaan, että tapahtumat alkavat tänään vappuaattona Tampereelta. Vapunpäivänä kulkueet kiertävät myös ainakin Helsinkiä ja Turkua. 

Ryhmän edustaja Antti Rautiainen arvelee, että kuhunkin tapahtumaan osallistuu muutamia satoja ihmisiä. Hän uskoo marssien sujuvan kuitenkin rauhallisesti.

– En usko, että tänä vappuna on tiedossa mitään kauheita vastakkainasetteluja. Sikäli kuin olen ymmärtänyt, poliisi on tehnyt johtopäätökset viime vuoden virheistä.

”Vappu ei ole vain ilmapalloja”

“Mansen anarkistinen vappujuhla” alkaa tänään kello 18 Koskipuistosta. Huomenna vappupäivänä anarkistit tapaavat Pispalan puistossa kello 14–20.

Helsingissä anarkistit kokoontuvat huomenna vappupäivänä kello 9 punaisten muistomerkille. Sen jälkeen A-ryhmän koollekutsuma Taistelevan työväen vappu -kulkue kokoontuu Rautatientorilla kello 10. Marssi lähtee liikkeelle kello 10.30 liikkeelle ja päättyy Tokoinrantaan.

Vappupäivänä Helsingissä kokoontuu myös Vallaton vappurieha -kulkue, joka päättyy anarkistien omalle vapputorille. Turussa anarkistit marssivat vappupäivänä kello 11 alkaen. Anarkistit kokoontuvat Puutorilla.

Antti Rautiainen muistuttaa, että vappu ei ole "ilmapalloja, ylioppilaslakkeja ja väljähtäneitä lauluja", vaan taistelevan työväenluokan juhlapäivä. Hän toivottaa marsseille tervetulleiksi kaikki, jotka haluavat ilmaista vastalauseensa luokkayhteiskunnalle. 

Viime vuonna anarkistit ottivat yhteen poliisin kanssa

Viime vappuna poliisi takavarikoi mielenosoittajilta lippukeppejä Helsingissä. Poliisin mukaan osalla anarkisteista oli ollut lipputangoiksi naamioituja, toisesta päästä teroitettuja astaloita. Poliisi otti haltuunsa ja katkoi myös pakettiautoaan purkavien vasemmistonuorten lippukeppejä. 

Helsingin poliisi sai myöhemmin nuhteet vasemmistonuorten lippukeppien haltuunotosta.  Muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kritisoi poliisin toimintaa. Arhinmäen mukaan poliisi puuttui perusteetta ihmisten vapauteen kokoontua ja ilmaista mielipiteensä.

Antti Rautiainen ei pelkää tänä vuonna myöskään alkoholin aiheuttavan ongelmia anarkisten tapahtumien liepeillä.

– En usko, että ihmiset olisivat aamupäivällä vielä niin juhlatuulella, että olisivat riehaantumassa. Siksi ei ole edes tarvetta ohjeistaa ihmisiä siitä. Ehkä he sitten voivat juhlia omia aikojaan vappupäivänä muissa paikoissa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.