Mainos

Analyytikot tyrmäävät Cisco-spekulaatiot

Asiantuntijoiden mukaan Cisco Systems ja Nokia ovat liiketoiminnoiltaan hyvin erilaisia. Yritysoston sijaan todennäköisempää olisi fuusio.

Suomalaiset matkapuhelinalaa seuraavat analyytikot tyrmäävät viikonloppuna esiintyneet mediatiedot, joiden mukaan amerikkalainen internetlaitteistoja valmistava Cisco Systems olisi kiinnostunut ostamaan Nokian.

Brittiläinen talouslehti Business kirjoitti eilen, että Ciscon toimitusjohtaja John Chambers olisi kiinnostunut yhdistämään yhtiönsä voimat langattoman teknologian saralla kunnostautuneen Nokian kanssa.

Suomalaisanalyytikot pitävät Business-lehden juttua epärealistisena jo yksinomaan sen takia, että Nokia ja Cisco ovat liiketoiminnoiltaan perustavalla tavalla erilaisia. Opstockin Hannu Rauhala ei näe brittilehden hahmottelemassa kaupassa juuri minkäänlaista "teollista logiikkaa".

- Ciscohan myy pääasiassa yrityksille ja operaattoreille, kun Nokia taas myy yksityishenkilöille. Nokia valmistaa volyymituotannossa kuluttajalaitteita, kun taas Cisco valmistaa operaattorilaitteita. Markkinoiden ja tuotannon luonne on niin erilainen, että on vaikea nähdä yhdistymisestä saatavia synergiaetuja, Rauhala arvioi.

Myös Nordean Karri Rinnan mukaan brittilehden juttu kuulostaa "hatusta vedetyltä".

- En näe mitään syytä, miksi Cisco haluaisi ostaa matkapuhelinvalmistajan. Ciscolla ei ole tällä hetkellä juuri mitään suoraan kuluttajille myytäviä tuotteita, kun taas Nokian liikevaihdosta 80 prosenttia muodostuu kuluttajatuotteista, Rinta laskee.

Yritysoston sijaan fuusio

Kalifornialainen Cisco Systems on maailman suurin internetlaitteistojen valmistaja. Yhtiö on selvästi Nokiaa suurempi, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että se pystyisi nielaisemaan Nokian aivan noin vain. Ciscon markkina-arvo on noin 123 miljardia dollaria, kun Nokian arvo on 71 miljardia dollaria.

Jos yhtiöiden välillä jotain tapahtuu, olisi kyseessä analyytikoiden mukaan pikemminkin fuusio kuin suoranainen yritysosto. Analyytikoiden mielestä kuulostaisi järkevämmältä, että Cisco haluaisi ostaa vain Nokian matkapuhelinverkkoja valmistavan yksikön. Sitä Nokia puolestaan tuskin on halukas myymään, sillä matkapuhelinten ja niiden verkkojen kehitys kulkee käsi kädessä.

- Jos Nokia myisi verkkobisneksensä, se jäisi tyhjän päälle kännykkäoperaatioidensa kanssa, eikä pysyisi enää ajan hermolla siitä mihin ollaan menossa teknologiamielessä, Rinta arvioi.

Analyytikot muistuttavat, ettei Cisco-uutinen ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun Nokiaa ollaan kauppamassa jollekin ulkomaiselle suuryhtiölle. Taannoin huhuttiin ohjelmistojätti Microsoftin olevan kiinnostunut suomalaisfirmasta, kun keskustelu kännyköissä käytettävistä ohjelmistoista kävi kuumana.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 08.08.2005)

(Kauppalehden Talousuutiset 08.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.