Mainos

Analyytikot: Nokia on alennusmyynnissä - yhtiö on ostokohde

Matkapuhelinvalmistaja Nokia on selkeä valtauskohde, ilmenee MTV3 Uutisten tekemistä analyytikkohaastatteluista.

Analyytikkojen mielestä Nokian markkina-arvo on romahtanut niin alhaiselle tasolle, että monet kilpailijat voisivat olla valmiita ostamaan yhtiön. Helppoa se ei kuitenkaan tule olemaan. Nokian markkina-arvo on tällä hetkellä 15,2 miljardia euroa, kun vuosi sitten se oli 26,6 miljardia euroa.

Nordea Pankin analyytikon Sami Sarkamiehen mukaan Nokia vaikuttaa potentiaaliselta valtauskohteelta.

– Mitä alemmas osakekurssi menee, sitä kiinnostavampi kohde yhtiöstä tulee. Ostospekulaatioita esitettiin jo vuosi sitten. Nyt näihin spekulaatioihin on entistä enemmän aihetta, kun Nokian osake on rojahtanut vuodessa lähes puoleen, Sarkamies toteaa.

Perjantaina Nokian osakkeella käytiin kauppaa reilulla neljällä eurolla.

Yli 10 000 patenttia

Sarkamiehen mukaan Nokia näyttää edulliselta yhtiöltä, kun yhtiön liiketoimintojen arvo suhteutetaan muihin toimialan yhtiöihin. Sarkamiehen mukaan yleensä vertailuissa unohtuu se, että yhtiö omistaa karttapalvelu Navteqin sekä puolet verkkoyhtiö Nokia Siemens Networksista.

Sarkamiehen mukaan myös Nokian vahva patenttisalkku tekee yhtiöstä mielenkiintoisen ostokohteen. Nokiallahan on yli 10 000 patenttiperheen salkku.

– Tämän toimialan patenttisalkuilla on tällä hetkellä kova kysyntä. Esimerkiksi Googlelta puuttuvat tällaiset merkittävät patenttisalkut, joita muutkin kilpailijat tarvitsevat kipeästi puolustautuakseen muita toimijoita vastaan. Nokian patenttien arvo voisi olla jopa yli viisi miljardia euroa.

Pelkkä käteinen ei riitä

Pohjola Pankin analyytikko Hannu Rauhala myöntää myös, että Nokiasta on liikkunut ostohuhuja jo vuoden ajan. Hän suhtautuu ostomahdollisuuteen kuitenkin skeptisesti, muttei myöskään sulje sitä pois.

- Nokian markkinaosuus on kuitenkin suhteellisen iso ja sillä voi olla kilpailurajoituksellisia tekijöitä.

Ostoehdokkaina on mainittu muun muassa ohjelmistoyhtiö Microsoft sekä hakukonepalveluyhtiö Google. Rauhalan mukaan Nokian osto vaatisi näiltä yrityksiltä melkoisia strategiamuutoksia.

– Kyllä se vaatisi Microsoftilta radikaalia strategiamuutosta, samoin myös Googlelta. Pelkkä käteinen raha ei riitä.

Riskipitoinen strategia

Sijoituspalveluyhtiö FIMin analyytikon Michael Schröderin mukaan suursijoittaja voisi innostua Nokian ostosta. Hän muistuttaa kuitenkin, että Nokian Windows-strategia on erittäin riskipitoinen.

– Siinä uusi omistaja voisi esimerkiksi saneerauksen ja pilkkomisen jälkeen nähdä yhtiön arvon nykyistä korkeampana. Myös puhelinstrategian laajentaminen Android-käyttöjärjestelmään alentaisi riskitasoa ja voisi tätä kautta tuoda lisää arvoa Nokian puhelinliiketoiminnalle, Schröder kertoo.

Nokia pilkotaan?

Analyysipalveluyhtiö Inderesin analyytikon Mikael Rautasen mukaan ulkopuolinen ostaja voisi ostaa Nokian ja pilkkoa sen jälkeen osiin ja myydä osat erikseen. Näin yhtiöstä saataisiin piilevä arvo esiin.

– Se tarkoittaisi sitä, että älypuhelimet menisivät yhdelle yhtiölle, peruspuhelimet toiselle matkapuhelinyhtiölle. NSN myytäisiin muualle ja Navteq softatalolle, Rautanen pyörittelee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.