Mainos

Analyytikko Nokiasta: Ristiriitainen tulos

Matkapuhelinvalmistaja Nokian tulos on ristiriitainen, analyysipalveluyhtiö Inderesin Nokia-analyytikko Mikael Rautanen arvioi tuoreeltaan MTV3 Uutisille.

Rautanen näkee tuloksessa paljon myönteisiä seikkoja.

– Positiivisena yllätyksenä nostaisin esiin Nokia Siemens Networksin. Verkkoyhtiö teki yllättävän hyvän tuloksen. On rohkaisevaa, miten NSN on saatu uudelleenjärjestelyillä positiivisen kannattavuuden puolelle. Sen takia pahin pettymys raportissa vältettiin. Toinen positiivinen asia ovat uudet Asha-mallit, jotka myivät kohtuullisen hyvin kehittyvillä markkinoilla.

Myöskään yhtiön kassa ei Rautasen mukaan palanut niin vauhdikkaasti kuin oli pelätty.

– Nettokassa oli noin 3,6 miljardia euroa eli lievästi odotuksia enemmän.

Lumian myynti pettymys

Sen sijaan älypuhelinten puolella taas nähtiin pettymyksiä. Lumian myynti jäi odotetusta.

– Markkinaosuuksien menetykset älypuhelimissa jatkuivat todella rajuina ja Lumian myynti jäi 2,9 miljoonaan kappaleeseen. Tämä on mielestäni pettymys, kun huomioidaan laitteiden hintoja, joita on leikattu kvartaalin aikana aika rajusti, Rautanen analysoi.

Nokia-analyytikon mukaan Nokiaa kannattelevatkin nyt vanhan strategian mukaiset tuotteet, Symbian-käyttöjärjestelmällä toimivat Asha-mallit.

– Käänteen pitäisi tietenkin tulla uusista Windows-tuotteista. Ylösajo tulee jatkumaan. On erittäin kriittistä, miten nopeasti se saadaan käyntiin.

Ensi vuotta vaikea ennustaa

Rautasen mukaan nyt on riskinä, että uusia Lumia-malleja ei loppuvuonna saada riittävän nopeasti markkinoille ja riittävän laajaan jakeluun.

– Markkinat kiinnittävät tähän tällä hetkellä todella paljon huomiota. Tähän mennessä kehitys on ollut Lumian osalta selkeästi pettymyksellistä, Rautanen summaa.

Hän sanoo, että Nokian näkymiä on nyt hyvin vaikea ennustaa.

– Yhtiö kertoi itse, että matkapuhelinliiketoiminnan kannattavuus tulee olemaan edelleen tappiolla viimeisellä neljänneksellä, mutta samaan aikaan yhtiö antoi todella laajan haarukan kannattavuudelle. Nokia on nyt niin haastavassa tilanteessa ja tämä on niin dynaaminen teollisuuden ala, että ensi vuodelle on ihan mahdotonta antaa tässä vaiheessa mitään tulosennustetta, Rautanen sanoo.

Katso Raimo Pitkäsen juttu (Seitsemän uutiset 18.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.