Mainos

Analyytikko: Nokian tulevaisuudennäkymät tulosta kiinnostavampi

Markkinoilla odotetaan tänään Nokian ilmoitusta myynnistään ja tuloksestaan. Yhtiö tiedottaa tuloksestaan tänään noin kello 13. Pohjola Pankin seniorianalyytikko Hannu Rauhalan mukaan tulostietoja enemmän sijoittajia kiinnostavat kuitenkin Nokian tulevaisuudennäkymät.

- Tällä hetkellä nyt odotetaan vähän sitä miltä ensi vuosi näyttää ja miten se tulee menemään. Nokialla kuitenkin on niitä omia haasteita ja nyt halutaan tietää miten yhtiö tulee niihin vastaamaan ensi vuoden aikana, Rauhala toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Nokia ei poikkeuksellisesti järjestä tänä vuonna tiedotustilaisuutta, vaan vuositulos esitellään puhelinkonferenssissa. Rauhala ei näe käytännössä mitään järisyttävää muutosta.

- Harvalla suomalaisyrityksellähän on tällainen erillinen lehdistötilaisuus. Myös maailmalla tyypillisesti lehdistö on mukana siinä samassa tilaisuudessa, jossa analyytikoille kerrotaan tuloksesta, eli se tieto tulee samaan aikaan kaikille.

Yhdysvaltalaisomistajien ääni painaa

Tähän mennessä Nokian vahvuutena on ollut keskihintaisten ja halpojen puhelinten markkinat. Nokian osuus puhelinmyynnin arvosta on kuitenkin laskenut koko ajan. Yhtenä kompastuskivenä yhtiölle ovat olleet Yhdysvaltain markkinat, joille pääsy on ollut Nokialle hankalaa.

- Yhdysvallat on aika erilainen markkina kuin muut joilla Nokia on ollut perinteisesti vahva. Esimerkiksi teknologia puolessa myytävistä puhelimista on sellaista, jota Nokia ei edes valmista. Toiseksi operaattorien rooli siellä on hyvin vahva, eivätkä operaattorien vaatimukset operaattorikohtaisesta räätälöinnistä ole sopineet Nokian markkinointistrategiaan, Rauhala arvioi.

Amerikkalaisten omistajien ääni painaa nyt kuitenkin kuitenkin Nokiassa. Esimerkiksi Kauppalehti uutisoi eilen, että amerikkalaiset omistajat olisivat painostaneet Nokiaa valitsemaan pääjohtajaksi Stephen Elopin.

Jo pitkään spekulaatioissa on ollut myös yhtiön pääkonttorin paikka. Rauhala ei kuitenkaan usko, että konttorin paikka Suomessa on uhattuna amerikkalaisomistajien takia.

- Omistajan näkökulmasta se, missä pääkonttori sijaitsee, ei ole pääasia. Jos mietitään esimerkiksi Samsungia tai LG:tä, niin eihän kukaan esimerkiksi kyseenalaista, että milloin LG:n pääkonttori siirtyy pois Koreasta. Enemmänkin omistajille oleellista on tuloksenteko ja tuotto sijoitukselle, Rauhala arvioi.

Katso Pohjola Pankin seniorianalyytikon Hannu Rauhalan haastattelu: (Huomenta Suomi 26.01.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.