Mainos

Analyytikko: Nokian menestys kiinni Microsoftin onnistumisesta

Nokia julkistaa tänään tammi-maaliskuun tuloksensa. Odotukset ovat matalalla viime viikon tulosvaroituksen jälkeen.

Nokia on tuonut uudet Windows-alustan puhelimensa myyntiin monissa uusissa maissa, mutta Lumiat eivät ole kyenneet horjuttamaan Android-puhelinten ja Applen iPhonen ylivaltaa älypuhelinmarkkinoilla.

Pohjola-pankin seniorianalyytikko Hannu Rauhala odottaa Nokialta lisää tietoja tulosvaroitukseen. Hän uskoo, että yhtiön toimitusjohtaja Stephen Elopin vihjailut mahdollisesta omaisuuserien myymisestä liittyvät Siemens-yhteistyöstä luopumiseen.

– Kyllä siitä on jo pitkään ollut tiedossa, Siemens on myös vihjaillut siihen suuntaan, ettei se ole heidän ydinliiketoimintaansa, Rauhala sanoo.

Hänen mukaansa yksi keskeisimmistä kysymyksistä Nokia-tarinassa on Microsoftin menestyminen.

– Microsoftille on tärkeää saada mobiilimarkkinoilla vahva asema. Tällä hetkellä se on muutamia prosentteja kotimarkkinoillakin. Sen on pakko saada asemansa mobiililaitteissa paremmaksi.

Nokia saa etumatkaa

Rauhalan mukaan Nokia on Microsoftin pääkumppani ja siksi etulyöntiasemassa tulevassa Windows-kilpailussa. Nokian lisäksi Samsung sekä HTC aikovat julkaista myöhemmin tänä vuonna Windows 8 -pohjaiset puhelimet.

– Oletuksena on, että Nokia saa ehkä käyttöjärjestelmään liittyvää tietoa vähän aikaisemmin ja pystyy muokkaamaan käyttöjärjestelmää omiin laitteisiinsa sopivammaksi. Myös erottuminen kamerateknologian tuomisella järjestelmään on sen etu.

Rauhalan mielestä olennaista on se, saako Nokia laajennettua Lumia-mallistoaan.

– Jos miettii minkä tahansa firman ensimmäisen neljänneksen myyntiä niin ei puhuta alkuvaiheessa kymmenistä miljoonista vaan pikemminkin muutamista miljoonista.

Rauhalan mielestä Nokian uuden strategian onnistumista on turha arvioida vielä tässä vaiheessa.

– Kyllä sen läpivieminen kestää kauemmin kuin kaksi vuosineljännestä. Osittain on ollut liian kovat odotukset. Olennaista on, haluavatko kuluttajat Microsoft-käyttöjärjestelmän.

(MTV3)

Katso Pohjola Pankin seniorianalyytikon Hannu Rauhalan haastattelu: (Huomenta Suomi 19.4.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.