Mainos

Analyytikko: Nokia houkuttaa ostajia, jos yhtiö irtautuu NSN:stä

Matkapuhelinyhtiö Nokian lähipäivien osto- ja myyntispekulaatioita on saattanut kiihdyttää se, että yhtiön mahdollinen irtautuminen Nokia Siemens Networksista (NSN) on tulossa ajankohtaiseksi. Nokian ja Siemensin osakkuussopimus NSN:stä on nimittäin päättynyt.

– Jos Nokia-kokonaisuudesta irrotetaan NSN:n omistusosuus, yhtiöstä tulee Nokian mahdolliselle valtaajalle huomattavasti houkuttelevampi ja kiinnostavampi kohde, arvioi analyysiyhtiö Inderesin Nokia-analyytikko Mikael Rautanen.

Rautasen mukaan irrottautuminen tarkoittaisi sitä, että Nokia ei olisi kokonaisuutena enää niin hajanainen kuin mitä se on nyt. Nokian nykyinen yhtiörakenne saattaa rajoittaa yhtiön ostamisesta kiinnostuneiden yritysten määrää.

– Sitten kun sitä kokonaisuutta lähdetään pilkkomaan, niin sieltä löytyy pieniä palasia, joille löytyy varmastikin useita kiinnostuneita ottajia, Rautanen sanoo.

Matkapuhelinliiketoiminta houkuttaa ostajia

Talouslehti Wall Street Journalin mukaan teknologiayhtiö Microsoft olisi neuvotellut Nokian laiteliiketoiminnan ostamisesta. Lehden nimettömän lähteen mukaan neuvottelut olisivat olleet jo pitkällä, mutta sopimuksen kerrotaan kariutuneen vähän aikaa sitten Nokian kovaan hintavaatimukseen.

Nokia-analyytikko Rautanen kokee, että Microsoftilla on perusteita Nokian ostamiselle.

– Nyt ollaan mahdollisesti ajautumassa siihen tilanteeseen, että muiden laitevalmistajien vähäisen kiinnostuksen takia Nokiasta on tulossa ainoa Windows Phone -laitevalmistaja. Jos näin tapahtuu, voidaan kysyä, onko Nokian toimiminen itsenäisenä yhtiönä enää mielekästä.

Microsoft ei ole ainut yritys, joka voisi olla kiinnostunut yhtiön puhelinliiketoiminnan ostamisesta. Myös kiinalaisyhtiöt Lenovo ja Huawei ovat potentiaalisia ehdokkaita.

Jos jompikumpi näistä yrityksistä tekisi ostotarjouksen matkapuhelinliiketoiminnasta, loisi se merkittävän uhan koko Microsoftin mobiilistrategialle. Microsoft voisi nimittäin menettää ylivoimaisesti suurimman Windows Phone -valmistajansa. Nokian osuus Windows Phone -markkinasta on nyt noin 80 prosenttia.

– Tässä tapauksessa (jos Nokian puhelinliiketoiminta siirtyisi Lenovolle tai Huaweille) Nokiasta tulisi todennäköisesti Android-valmistaja ja koko Windows Phonen tulevaisuus olisi pahasti uhattuna. Se on ehkä jopa niin suuri uhka, että Microsoftilla ei ole varaa päästää tällaista tapahtumaan, Rautanen arvioi.

Kaikki on vielä auki

Todennäköisyyslaskelmia tällaisen suuremman yritysjärjestelyn toteutumiselle ei voida laskea. Kun Nokian ja NSN:n omistussuhteet selviävät, se voi selvittää tilannetta. Mahdollinen irtautuminen loisi ainakin uusia edellytyksiä Nokian matkapuhelinliiketoimintaan liittyvien yritysjärjestelyjen tapahtumiselle.

Paljon riippuu myös Windows Phone -alustalla toimivien puhelinten tulevaisuudennäkymistä. Jos käyttöjärjestelmä nousee merkittäväksi tekijäksi Googlen Androidin ja Applen iOS:n rinnalle ja saavuttaa myös merkittävän aseman markkinoilla, on mahdollista, että Nokia tulee jatkamaan yritysjärjestelyiltään kuten tähänkin asti.

– Mikäli Windows Phone jää kuitenkin tällaiseksi pieneksi alustaksi, niin on hyvin mahdollista, että toimialalla tulee tapahtumaan suurempia rakennejärjestelyitä. Rautanen arvioi.

Yle Uutisten mukaan Nokian hallituksella on ollut kokous eilen ja osa hallituksen jäsenistä on ollut käsittelyvalmiudessa myös tänään. Ylen mukaan Nokian uskotaan valmistautuvan tekemään keskeisiä päätöksiä yhtiön tulevaisuuden kannalta.

Korjattu jutun alkua: Osakkuussopimus on Nokian ja Siemensin, ei Nokian ja Nokia Siemens Networksin välinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.