Mainos

Analyytikko: Metsäjätit eivät fuusioidu

Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen metsäekonomisti Tapio Tilli ei usko suurten metsäyhtiöiden fuusioihin siitäkään huolimatta, että yhtiöt kärvistelevät kannattavuusongelmien kanssa. Tilli sanoo MTV:n uutisille, että tänään ilmoitetut leikkaukset olivat välttämättömiä yhtiöiden toimintojen takaamiseksi.

- Suuria fuusioita tuskin nähdään. Jos esimerkiksi Stora Enso ja UPM pyrkisivät yhdistymään, niin Euroopan kilpailuviranomaiset eivät sitä edes hyväksyisi.

Tilli osasi odottaa näin rajuja leikkauksia siitä syystä, että talouskehitys on alkanut hiipua maailmalla ja Euroopassa ja sen seurauksena paperin kysyntä on lähtenyt laskuun.

- Tällaista kapasiteetin leikkausta oli odotettavissa, jotta metsäteollisuuden hinnat ja kannattavuus lähtisivät nousuun, Tilli toteaa.

Tilli uskoo, että suuret leikkaukset on nyt nähty eikä pariin vuoteen tapahdu mitään dramaattista.

- Paperi- ja sellupuolella ei varmaan mitään merkittävää tapahdu. Metsäliitto ja M-Real saattavat toki jotain pieniä leikkauksia ilmoittaa. Ja sahateollisuudesta voi tulla myös jotain supistuksia, Tilli arvioi.

Valoisampi tulevaisuus

Tillin mukaan paperiteollisuudella on Euroopassa tulevaisuutta. Hänen mielestään on hyvin epätodennäköistä on, että paperia ryhdyttäisiin tuomaan ulkopuolelta.

- Paperiteollisuus on hyvin pitkälle kotimarkkinateollisiuutta eli se paperi, mikä täällä kulutetaan myös täällä tuotetaan.

- Me ei nähdä vielä merkittävää nousua tänä ja ensi vuonna. Mutta jos ennusteet pitävät paikkansa, että talous kääntyy nousuun vuonna 2010, niin silloin voidaan nähdä paranemista myös paperin hinnoissa.

Tilli laskee, että kotimainen teollisuus pärjää Suomesta ja lähialueilta kuten Baltiasta ja Ruotsista saatavalla puulla, vaikka vuoden vaihteen jälkeen Venäjältä ei enää tuotaisi puuta lainkaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.