Analyysi: Saako Mubarak armahduksen?

Muslimiveljeskunta vaatii Egyptin ex-johtajalle Hosni Mubarakille uutta oikeudenkäyntiä, koska sen mielestä todistusaineistoa oli kerätty puutteellisesti.

Jos kahden viikon päästä pidettävä presidentinvaalien toinen kierros päättyy entisen ilmavoimien komentajan Ahmed Shafiqin voittoon, hän saattaa yrittää armahtaa Mubarakin. Shafiq voi vedota Mubarakin oletettuun heikkoon terveyteen. Hänellä huhutaan olevan kasvaimia sappirakossa ja haimassa. Prosessin aikana 84-vuotias Mubarak on tuotu oikeusistuntoon vuoteessa ja tummat lasit silmillä. Tänään hänen kerrottiin kärsineen "terveyskriisistä" kun helikopteri toi häntä Toran vankilaan.

Shafiq on kutsunut Mubarakia roolimallikseen.

Nyt Egyptiä hallitseva sotilasneuvosto voi armahtaa Mubarakin, jos se haluaisi. Johtavat upseerit kuitenkin tietävät, että armahdus johtaisi varmasti mellakoihin ja horjuttaisi entisestään epävakaata tilannetta. Moni Mubarakin toimista kärsinyt on nimittäin vaatinut hänelle kuolemantuomiota. Raivoa ruokkii myös se, että oikeus vapautti kuusi Mubarakin ajan poliisikomentajaa ja hänen korruptiosta syytetyt poikansa Alaan ja Gamalin.

Presidenttiydestä kilpaileva islamistiehdokas Mohamed Mursi puolestaan sanoi äskettäin, että jos hänet valitaan, niin Mubarak pysyy sellissään.

Armahdus tai ei, Mubarak taatusti miettii, miksi maan asevoimat hylkäsi hänet ja ylipäätään salli koko oikeudenkäynnin, puhumattakaan että oli lopulta suostuvainen hänen syrjäyttämiseensä. Mubarakille tuskallista on myös se, että oltuaan vuosikymmeniä Yhdysvaltojen läheinen liittolainen ja alueellisen turvallisuuden takuumies, Washington oli valmis luopumaan hänestä.

Mubarak onkin harvinaisen merkittävä lännen aiemmin tukema ex-johtaja, joka on tuomittu teoistaan. Usein nämä on lennätetty länteen tai esimerkiksi Saudi-Arabiaan viettämään ansaitsemattomia eläkepäiviään.

Mikäli Mubarak myös vetää viimeisen henkäyksensä kaltereiden takana, se antaa uskoa egyptiläisille siitä, että muutos on mahdollista, ja että heitä talloneet, ryöstäneet ja kiusanneet johtajat saavat nyt nukkua yönsä huonosti.

Oikeusprosessi on lupaava merkki Egyptin muutoksesta kohti uutta, ellei se käänny vielä farssiksi. On kuitenkin ennenaikaista sanoa, millaiseksi Egypti muuttuu. Ja Mubarakin aikakaudessa riittää vielä pyykkiä pestäväksi.

Moni demokratia-aktivisti on syvästi pettynyt siihen, että seuraava presidentti on joko islamisti tai Mubarakin ajan kenraali. Toisaalta, kun kansa nyt viimein on päässyt puhumaan, niin sen ääntä on kuultava. Tahririn aukio ei ole koko Egypti, vaikka se onkin vallankumouksen symboli.

Egyptissä halutaan demokratiaa, mutta se ei välttämättä ole samanlainen demokratia kuin millaiseen Välimeren pohjoispuolella on totuttu. Kliseen mukaisesti: aika näyttää.

Lue myös:

    Uusimmat