Analyysi: Ecuador ajaa Snowdenin avulla omaa etuaan

Pieni mutta pippurinen Ecuador on Edward Snowdenille ihanteellinen pakopaikka. Harvalla muulla maalla olisi yhtä paljon intoa suojella tietovuotajaa.

Maan presidentti Rafael Correa janoaa mahdollisuuksia osoittaa, että hän voi maansa pienuudesta huolimatta pelata kansainvälisessä politiikassa Yhdysvaltoja vastaan. Snowdenin paljastusten saama valtaisa julkisuus takaa sen, että suurvaltaa vastaan asettuminen ei jää maailmalta huomaamatta.

Etelä-Amerikan äänekäs vasemmistopopulistiryhmä menetti keväällä johtotähtensä, kun Venezuelan presidentti Hugo Chavez kuoli. Correa mieliikin chaveziksi Chavezin paikalle.

Ecuador tavoitteli mainetta tietovuotajien turvasatamana jo aiemmin ryhtyessään suojelemaan Wikileaksin perustajaa Julian Assangea. Snowdenin puolelle asettuminen on todennäköisesti vielä parempi julkisuustemppu.

Ylimielinen Assange on kiistanalainen hahmo muun muassa Ruotsissa saamiensa seksirikossyytteiden vuoksi. Snowdenia kohtaan on helpompi tuntea sympatiaa.

Correa ei pysty Chavezin tavoin ostamaan vaikutusvaltaa öljyvaroilla, mutta julkisuuden hallinnassa korkeakoulutettu presidentti on taitava. Ecuador saa käännettyä pienuutensa edukseen, jos se onnistuu esiintymään Goljatia vastaan taistelevana Daavidina. Myös Snowdenin voi mieltää Daavidiksi, mikä vahvistaa mielikuvaa pahasta USA-Goljatista.

Tietovuotajien suojeleminen on Correalta puhdasta laskelmointia. Sananvapauden asialla hän ei nimittäin ole.

Presidentti suhtautuu maansa tiedotusvälineisiin avoimen vihamielisesti, ja hän on onnistunut ajamaan median todella ahtaalle. Valtaapitäviä kritisoineita toimittajia on tuomittu vankilaan, ja toissa viikolla hyväksyttiin uusi viestintälaki, joka tekee vankeustuomioiden antamisen entistäkin helpommaksi.

Jos Snowden pääsee Ecuadoriin, hän voi nukkua yönsä rauhassa. Samaa ei voi sanoa ecuadorilaisista sananvapauden puolustajista.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat