Amsterdamissa pohditaan EU:n rakenteita

EU-maiden huippukokouksessa Amsterdamissa vallitsi tänään lähes täydellinen epävarmuus kokouksen kestosta, ja lopputuloksesta siellä käytävistä neuvotteluissa EU:n sääntöjen uudistuksesta.

-Minulla ei ole aavistustakaan, kuinka kauan me täällä olemme, sanoi Hollannin apulaisulkoministeri Michel Patijn puolen päivän jälkeen.

Puheenjohtajamaa Hollanti esitteli välitysehdotuksen, jossa tarjotaan uusia ratkaisuja maanantaina ratkaisua vaille jääneisiin kysymyksiin.

Pulmakohtien joukossa oli suhde EU:n ja WEU:n välillä; pääministeri Paavo Lipponen ennakoi eilen ratkaisuksi tulevan Suomen ja Ruotsin ehdotuksen, jonka mukaan EU voi käyttää hyväkseen Länsi-Euroopan unionia rauhanturvassa ja kriisinhallinnassa.

Hollanti tarjoaa vielä mallia, jossa EU:n ja WEU:n sulauttaminen otetaan uudelleen käsittelyyn viiden vuoden kuluttua. Lisänä ehdotuksessa on pöytäkirja, jossa luonnostellaan läheisemmin sääntöjä yhteistyöstä ja lähentymisestä järjestöjen välillä.

Asiasta ei ehditty puhua ennen lounasta, mutta suomalaisvirkamiehet ennustivat, ettei pöytäkirja ainakaan sellaisenaan tule hyväksytyksi.
-Pöytäkirjoista olisi hyvä myös neuvotella, sanoi ulkoministeri Tarja Halonen, sillä Hollanti toi pöytäkirjan aivan kylmiltään neuvottelupöytään.

Uudessa sopimuksessa on tarkoitus viedä Schengenin sopimus rajatarkastusten poistamisesta EU:n peruskirjaan, mutta siten ettei se aiheuta ongelmia Tanskalle eikä vaadi pohjoismaisen passiunionin purkamista. Britannia ja Irlanti saavat luvan pysytellä Schengenin ulkopuolella, ja ylläpitää omat rajatarkastuksessa.

Ympäristösääntöjä tieteellisin perustein

Uusi muotoilu oli laadittu myös ympäristötakuusta, eli maiden oikeudesta pitää yllä ja ottaa käyttöön muita tiukempia ympäristönormeja. Nyt ehdotetaan, että uudet tiukemmat normit saa ottaa käyttöön, jos ne perustuvat uuteen tieteelliseen todistusaineistoon.

Kokouspaikalla levinneessä välitysesityksessä ei ollut mitään uusia muotoiluja kaikkein vaikeimmista kysymyksistä; eli komission koosta ja jäsenmaiden äänten painotuksista EU:n päättävässä elimessä, ministerineuvostossa.

Suomi haluaisi takeet siitä, että jokaisella jäsenmaalla on komissaari jatkossakin EU:n laajentuessa, mutta ratkaisuksi näytti illan keskustelujen perusteella tulevan malli, jossa komissaarien määrästä puhutaan uudestaan, kun maita on tulossa yli 20.

Edellisen illan päivälliskeskusteluissa ei edistetty, mutta Lipponen piti silti mahdollisena, että sopu koko paketista syntyy päivän mittaan.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat