Mainos

Amsterdamin sopimus voimaan toukokuun alussa

EU:n perussopimusta uudistava Amsterdamin sopimus astuu voimaan ensimmäisenä toukokuuta.

Sopimuksen voimaantulopäivä varmistui alkuviikosta, kun viimeisetkin EU:n jäsenmaiden parlamentit olivat ratifioineet sopimuksen. Jäsenmaista viimeisinä olivat Ranska, Kreikka ja Portugali. Suomen eduskunta hyväksyi sopimuksen noin vuosi sitten.

Unionin uusittu perussopimus hyväksyttiin puolentoista vuoden neuvottelukierroksen jälkeen Amsterdamin huippukokouksessa lokakuussa 1997. Sen oli tarkoitus astua voimaan jo vuoden alusta, mutta asia on edennyt jäsenmaiden parlamenteissa suunniteltua hitaammin.

Parlamentin valta komissioon nähden kasvaa

Amsterdamin sopimus muuttaa EU:n valtaelinten suhteita siten, että mm. parlamentin valta komissioon nähden kasvaa. Sopimus ei kuitenkaan uudista unionin päätöksentekojärjestelmää niin paljon kuin alunperin oli tarkoitus. Mm. EU:n laajenemiseen liittyvät kysymykset, kuten jäsenmaiden ääniosuuksien uudelleenjako neuvostossa, jäivät sopimatta. Näihin kysymyksiin palattaneen Suomen puheenjohtajakaudella.

Uudessa sopimuksessa korostetaan mm. työllisyyden parantamista yhtenä EU:n keskeisimmistä tavoitteista. Se sisältää myös instituutioiden avoimuuteen, tasa-arvoon, kuluttajansuojaan ja maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä linjauksia. Amsterdamin sopimus pyrkii koordinoimaan entistä tehokkaammin myös unionin yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa mm. Länsi-Euroopan unionin WEU:n avulla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.