Mainos

Ampuma-aselakiesitys tiukentaisi lupien myöntämistä

Ampuma-aselaki uudistetaan kahden seuraavan vuoden aikana. Suomeen on tarkoitus perustaa mm. valtakunnallinen aserekisteri. Lakiesitys, joka tähtää aseisiin liittyvien tapaturmien ja väkivallan määrän vähentämiseen, annettiin tänään eduskunnalle.

Uudistuksen yhteydessä saatetaan voimaan aseiden hankintaa ja hallussapitoa koskeva EU-direktiivi, johon sisältyy mm. aseiden osien luvanvaraisuus.

Lakiesityksen mukaan uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa muuttuu aselupien hakumenettely. Poliisi voi tarvittaessa vaatia hakijalta selvityksen terveydentilasta. Säännöt aseiden säilyttämisestä, kuljettamisesta sekä hallussapidosta yleisillä paikoilla tiukentuvat. Yleisen turvallisuuden lisäämiseksi aseet olisi säilyttävä lukitussa paikassa tai aseen osat erillään toisistaan. Näin pyritään estämään aseiden kulku rikollisten käsiin. Asetta ei saisi kantaa yleensä julkisilla paikoilla, jollei se ole lataamaton ja suojuksessa.

Uudistuksen toisessa vaiheessa rekisteröidään kaikki Suomen yksityisomistuksessa olevat aseet. Tähän liittyy ns. armovuosi, jonka aikana voi luovuttaa laittomat aseet poliisille ilman rangaistusta.

Aseen hyväksyttävinä käyttötarkoituksina pidettäisiin nykyiseen tapaan metsästystä ja ampuma-urheilua. Asetta voi kantaa työssä, jos se on välttämätöntä. Henkilökohtaiseen suojeluun saa kuitenkin vain kaasusumuttimen ja se myönnetään yli 18-vuotiaille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.