Mainos

Ampiaiset kiusaavat ihmisiä pääkaupunkiseudulla

Ampiaisten äkillisesti lisääntynyt määrä kummastuttaa Etelä-Suomessa. Alkukesän aikana ampiaisia ei ollut juuri lainkaan, mutta nyt niitä on tavattu paikoin riesaksi asti.

Esimerkiksi Helsingissä Linnanmäen huvipuistossa ampiaisia on nähty erittäin paljon. Espoossa ampiaiset ovat kiusanneet ihmisiä tunkeutumalla asuntoihin ja jopa ruokakauppoihin.

Hyönteistutkija, dosentti Juhani Itämiesepäilee, että ainakin osa ampiaisista on tullut Suomeen rajan takaa etelästä ja kaakosta puhaltaneiden voimakkaiden ilmavirtausten mukana.

Lisäksi loppukesästä ampiaisyhdyskunnat alkavat hajota, mikä saattaa aiheuttaa omituista käytöstä "orvoiksi" jääneissä työläisissä.

- Vanha kuningatar kuolee ja uudet kuningattaret ja koiraat lähtevät pesästä omille teilleen. Kuningattaret parittelevat, koiraat kuolevat ja kymmenet tai sadat, joissain tapauksissa jopa tuhatkin työläistä jää ikään kuin äitiä vaille. Nämä työläiset sitten kuljeskelevat ympäriinsä ja silloin ne saattavat tulla asuntoihinkin, Itämies sanoo.

Ampiaisia pyrkimässä sisään asuntoon.

Hyönteistutkijan mukaan myös ilman viileneminen saattaa ajaa ampiaisparvia sisätiloihin.

- Asuntojen lämpö ja iltaisin sytytettävät valot saattavat houkutella ampiaisia koteihin. Huokuttimena voivat toimia myös esimerkiksi makeat herkut ja hedelmien, kuten vaikkapa omenoiden, tuoksu.

Itämies kertoo, että jo viime kesä oli ampiaisten suhteen hyvin poikkeuksellinen. Ampiaisia oli alkukesästä erittäin paljon, mutta sitten kanta äkkiä romahti.

- Alkukesästä näytti, että tulisi kaikkien aikojen ampiaiskesä. Sitten ampiaisiin iski todella rajusti joku tauti, ilmeisesti virusperäinen. Ampiaiset hävisivät sen seurauksena lähes tyystin ja tämä näkyi tänä vuonna keväällä ja alkukesästä lähes olemattomana kantana.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.