Amnestylta raportti Turkin lapsikidutuksista

Noin 17 000 suomalaista vaatii Turkin hallitukselta, että se lopettaa lasten kidutuksen maan poliisiasemilla. Kansainvälisen ihmisoikeusjärjestön Amnesty Internationalin Suomen osasto on kerännyt seurakuntien kanssa nuo allekirjoitukset vetoomukseen, joka oli tarkoitus luovuttaa Turkin Suomen-suurlähetystölle tänään, kansainvälisenä lapsen oikeuksien päivänä.

Vetoomuksessa vaaditaan, että Turkin viranomaiset noudattaisivat omia lakejaan ja kansainvälisiä sopimuksia, joihin se on sitoutunut. Turkin parlamentti vahvisti viime vuonna YK:n yleissopimuksen lapsen oikeuksista, jonka tarkoituksena on mm. estää lasten kidutus. Turkissa on voimassa myös Euroopan yleissopimus kidutuksen estämiseksi ja Turkki on liittynyt YK:n kidutuksen vastaiseen sopimukseen.

Turkin suurlähetystö ei halunnut ottaa vastaan vetoomusta, jonka oli aamuun mennessä allekirjoittanut mm. 80 kansanedustajaa ja neljä ministeriä - sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre, työvoimaministeri Liisa Jaakonsaari, ympäristöministeri Pekka Haavisto ja kulttuuriministeri Claes Andersson.

Kansainvälinen huomio ihmisoikeusloukkauksiin

Amnestyn vetoomus on osa kansainvälistä kampanjaa, jolla halutaan kiinnittää huomiota ihmisoikeuksien loukkauksiin Turkissa. Turkin hallituksen tulisi vetoomuksen mukaan valvoa, että salaiset pidätykset lopetetaan, että kaikki kidutussyytökset tutkitaan ja että kidutukseen syyllistyneet poliisit tuodaan oikeuteen rangaistaviksi.

Amnesty julkisti tänään 31-sivuisen raportin, jossa kerrotaan useita tapauksia lasten kiduttamisesta.
-Selvityksen tulokset ovat kauhistuttavia, kertoi kampanjakoordinaattori Sami Toivanen Amnesty Internationalin tiedotustilaisuudessa Helsingissä.
Siinä kerrotaan, kuinka yli 12-vuotiaita lapsia on kidutettu julmasti. Tyypillistä Turkille on Amnestyn mukaan, ettei kidutusväitteitä tutkita, joskin joitakin tapauksia on saatu oikeuteen. Tavallista on, että pidätettyjä kidutetaan heti aluksi, jolloin haavat paranevat vapauttamiseen mennessä. Lääkäreitä painostetaan väärentämään lääkärintodistuksia, kertoo Amnesty edelleen.

Raportti tuo esiin myös sen, että Kurdistanin työväenpuolue PKK on iskenyt sellaisiin kyliin, jotka eivät ole halunneet yhteistyöhön PKK:n kanssa taistelussa Turkin joukkoja vastaan. Noissa summittaisissa iskuissa on kuollut aivan pieniäkin lapsia.

Toivoa tilanteeseen tuo se, että Turkin hallitus ilmoitti lokakuussa lyhentävänsä terrorismin vastaiseen lakiin sisältyviä pidätysaikoja.
-Se voi merkitä historiallista käännettä, arvioi Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson.
Pidätysaikojen lyhentäminen on Amnestyn päävaatimuksia. Johansson muistutti kuitenkin, että Turkki on aikaisemminkin antanut lupauksia, joita se ei ole pitänyt.

Euroopan neuvoston valtuuskunta Turkkiin

Amnestyn Suomen osasto on tavannut ulkoministeri Tarja Halosen ja pyytänyt, että Suomi painostaisi eri kansainvälisissä yhteyksissä ja varsinkin Euroopan neuvoston puheenjohtajamaana Turkkia noudattamaan ihmisoikeuksia.

Kaksi EN:n parlamentaarikkoa lähtee tämän järjestelmän marraskuun lopulla Turkkiin selvittämään, noudattaako Turkki sitoumuksiaan.

Paine Turkkia kohtaan kasvaa myös muissa kansainvälisissä järjestöissä. YK:n kidutuksen asiantuntija odottaa kutsua Turkkiin. Myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on pyytänyt Turkkia kutsumaan edustajansa selvittämään Turkin ihmisoikeustilannetta. Euroopan unioni on jäädyttänyt apunsa Turkille sen ihmisoikeustilanteen vuoksi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat