Mainos

Amnesty: Yhdysvaltain teloitukset mielivaltaa

Raportti: Yhdysvallat on teloittanut vuoden 1977 jälkeen yli 750 vankia.

Amnesty

Amnesty International on julkaissut uuden raportin Yhdysvalloissa toimeenpannuista teloituksista vuoden 1977 jälkeen. Vuonna 1976 Yhdysvaltain korkein oikeus salli uudelleen kuolemanrangaistuksen käyttöönoton, jonka se oli neljä vuotta aiemmin kieltänyt rangaistuksen mielivaltaisen luonteen vuoksi. Ensimmäinen teloituksen uhri oli 17. tammikuuta 1977, tasan 25 vuotta sitten, Utahissa ammuttu Gary Gilmore.

Gilmoren teloituksen jälkeen Yhdysvalloissa on tapettu kaikkiaan yli 750 kuolemaan tuomittua vankia. Valtaosa, yli 600, teloituksista on pantutäytäntöön vuoden 1990 jälkeen.

Amnestyn raportissa "Arbitrary, discriminatory and cruel: An aide-m moireto 25 years of judicial killing" on nostettu esiin noin 200 teloitustapausta viimeisen 25 vuoden ajalta. Näiden joukossa on lukuisia esimerkkejä kansainvälisten oikeusnormien rikkomuksista.

Vuoden 1977 jälkeen Yhdysvallat on teloittanut mm. 18 nuorisorikollista sekä lukuisia henkisesti sairaita rikoksentekijöitä. Kuolemanrangaistuksen käytöllä on myös selvä yhteys rotusyrjintään: yli 80 prosenttia kaikista teloitetuista on tuomittu valkoisten uhrien murhista, vaikka mustien ja valkoisten osuus kaikkien murhien uhreista on lähes identtinen.

Vuoden 1977 jälkeen yli 60 valtiota on ryhtynyt lainsäädännöllisiin toimenpiteisiin kuolemanrangaistuksen lakkauttamiseksi. Amnesty vaatii myös Yhdysvaltoja hylkäämään julman ja peruuttamattoman rangaistuksen sekä liittymään kasvavaan kansainväliseen rintamaan teloituksia vastaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.