Mainos

Amnesty: Venäjä laiminlyö rasismirikosten uhreja

Venäjällä murhattiin rasistisissa rikoksissa viime vuonna yhteensä 28 ihmistä. Lisäksi ainakin 366 ihmistä joutui rasistisen väkivallan kohteeksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää Venäjän viranomaisia riittämättömästä puuttumisesta rasistisiin rikoksiin. Amnestyn mukaan rikokset kuitataan yleensä huliganismina.

- Rasistiset hyökkäykset ja tapot ovat hälyttävän yleisiä Venäjällä. Niiden määrä näyttää myös olevan kasvussa, sanotaan Amnestyn tänään julkaisemassa raportissa.

Venäläisen Sova-tiedotuskeskuksen mukaan Venäjällä murhattiin viime vuonna yhteensä 28 ihmistä rotunsa vuoksi. Lisäksi ainakin 366 ihmistä joutui rasistisen väkivallan kohteeksi. Todelliset luvut saattavat olla huomattavasti korkeampia, sillä monia rasistisia rikoksia ei ilmoiteta poliisille lainkaan tai niitä ei rekisteröidä rasismiksi.

- Rasistinen väkivalta on eräs näkyvimpiä ilmenemismuotoja Venäjän yhteiskunnan syvään juurtuneesta suvaitsemattomuudesta ja muukalaisvihasta. Rikosten katsominen läpi sormien on edistänyt muukalaisvihan ja uusfasismin kasvua Venäjällä, Amnestyn pääsihteeri Irene Khan sanoo.

Virallisten tietojen mukaan Venäjällä toimii noin 150 äärijärjestöä, joihin kuuluu yli 5000 jäsentä. Kansalaisjärjestöjen mukaan jäseniä on kuitenkin noin 50 000.

Amnestyn mukaan Venäjä ei ole riittävästi puuttunut muukalaisvihaan ja suvaitsemattomuuteen:

- Rasismin yleistyminen heikentää Venäjän arvovaltaa kaikkialla maailmassa. Euroopan neuvoston jäsenenä ja G8:n johtajamaana Venäjän on noudatettava kansainvälisten ihmisoikeussopimusten velvoitteita, Khan korostaa.

Venäjä on tällä hetkellä rikkaiden teollisuusmaiden G8-ryhmän puheenjohtaja ja aloittaa pian puolivuotiskautensa Euroopan neuvoston ministerikomitean johdossa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.