Amnesty varoittaa etälamauttimien käytöstä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International varoittaa Taser-etälamauttimien käytön laajenemisesta. Järjestön mukaan kyseiset aseet tappavat kymmeniä ihmisiä Yhdysvalloissa, eikä niitä pitäisi käyttää kuin viimehädässä.

Tuoreessa selonteossaan Amnesty kehottaa hallituksia rajoittamaan etälamauttimen käytön vain hengenvaarallisiin tilanteisiin, tai lopettamaan niiden käytön kokonaan.

Järjestön mukaan Yhdysvalloissa yli 330 ihmistä on saanut surmansa Taserista vuosina 2001-2008. Kuolemansyyntutkijoiden mukaan Taserin aiheuttama shokki on lisäksi ollut mukana ainakin 50 muussa kuolemantapauksessa.

- Taserit eivät ole ei-tappavia aseita kuten niiden valmistajat niitä kuvaavat. Niillä voi tappaa ja niitä pitäisi käyttää ainoastaan viime kädessä, Amnesty sanoo elonteossaan.

Etälamauttimesta lähtevä sähkövirta katkaisee hermoston ja lihasten välisen toiminnan, jolloin ihmisen lihakset lamautuvat hetkellisesti.

Myös Suomen poliisilla on käytössä Taser-etälamauttimia. Niitä pidetään yleisesti vähemmän vaarallisina kuin tavanomaisen aseen käyttöä

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat