Mainos

Amnesty vaatii lopettamaan vankiluovutukset Afganistanin viranomaisille

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International epäilee Afganistanin viranomaisille luovutettavien vankien joutuvan kidutuksen kohteeksi. Järjestö vaatiikin sotilasliitto Naton johtamia Isaf-joukkoja lopettamaan vankien siirrot.

Sekä Afganistan että Nato ovat kiistäneet kidustussyytöksen.

Amnestyn mukaan Britannia, Kanada, Tanska, Hollanti ja Norja ovat sopineet vankien siirrosta. Belgia, Ranska, Saksa ja Ruotsi saattavat tehdä samanlaisen sopimuksen.

Afganistanin hallitus ja sopimuksessa mukana olevat maat ovat päättäneet, että taisteluissa otetut vangit luovutetaan Afganistanin viranomaisten haltuun. Isaf-joukoissa on sotilaita 37 maasta.

Afganistanin hallituksen edustaja sanoi, että väitteet väärinkäytöksistä selvitetään.

-Afganistanin lainsäädäntö ei salli vankien kidutusta, sanoi presidentti Hamid Karzain tiedottaja. Karzai sanoi viime viikolla tietävänsä kidutustapauksista. Hän tähdensi, että myös "terroristeja" on käsiteltävä inhimillisesti.

Naton edustajan mukaan ei ole olemassa näyttöä Afganistanin viranomaisten väärinkäytöksistä. Hänen mukaansa menettelytavasta on sovittu Kansainvälisen Punaisen Ristin kanssa ja se vastaa kaikkia kansainvälisiä säädöksiä.

Ennen Amnestyn raporttia monet kanadalaiset ihmisoikeusryhmät ovat kertoneet, että kanadalaisjoukkojen afganistanilaisviranomaisille siirtämiä vankeja on kidutettu.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.