Mainos

Amnesty vaatii Israelia purkamaan Länsirannan muurin

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Länsirannalle rakennettu muuri on aiheuttanut palestiinalaisille kuolemaa ja kärsimystä.

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Israelia purkamaan Länsirannalle rakennetun muurin. Järjestön raportin mukaan itsemurhapommittajien iskujen estämiseksi olisi riittänyt, että muuri olisi rakennettu Israelin ja Länsirannan väliselle vihreälle linjalle.

Israel torjuu arvostelun sanomalla, että muurin rakentamisesta on syytettävä palestiinalaisia itsemurhapommittajia.

Amnestyn mukaan muuri on aiheuttanut palestiinalaisille kuolemaa ja kärsimystä.

- Palestiinalaisalueiden talous on romahtanut Israelin asettamien tiukkojen rajoitusten alla, sanotaan tänään julkaistussa raportissa.

- Se on aiheuttanut epätoivoa ja köyhyyttä nuorten keskuudessa ja radikalisoinut nuorisoa entisestään.

Israel lisäsi palestiinalaisia koskevia rajoituksia palestiinalaisten toisen kansannousun alettua vuosituhannen alussa.

Raportissa arvostellaan myös Israelin liikuteltavia tarkastuspisteitä, jotka ovat aiheuttaneet kuolemantapauksia, kun sairaalaan menoon on tullut ylimääräisiä pysähdyksiä tarkastusten takia.

- Vastoin virallisia lausuntoja tarkastuspisteet ja liikkumisrajoitukset Länsirannan teillä näyttävät olevan olemassa vain juutalaissiirtokuntien hyödyksi - siirtokuntien, jotka ovat laittomia, sanoi Amnestyn Britannian-osaston johtaja Kate Allen Lontoossa.

- Turvallisuusaidan aiheuttamat valtavat ongelmat ovat seurausta toisesta kansannoususta, ja aita pystytettiin estämään hyökkäyksiä, sanoi Israelin varapääministeri Shimon Peres Jerusalemissa. Iskut ovatkin hänen mukaansa käytännöllisesti katsoen loppuneet.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.