Mainos

Amnesty vaatii EU:ta auttamaan Libyasta pakenevia

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty kritisoi Euroopan unionia "kauhistuttavasta" reaktiosta yhä pahenevaan pakolaiskriisiin Libyan rajoilla.

Amnesty kehottaa EU:ta tarttumaan pakolaisongelmaan pikimmiten avaamalla rajat. Libyassa kärsivät pahiten Saharan eteläpuolisesta Afrikasta kotoisin olevat pakolaiset, jotka ovat joutuneet lähtemään sodan jaloista.

– Olemme todistaneet kauhistuttavaa vastausta pakolaisten kärsimyksiin Euroopan kynnyksellä, totesi Nicolas Beger, Amnestyn Euroopan toimiston johtaja.

– Tämä laiminlyönti on erityisen räikeää siksi, että jotkut eurooppalaiset valtiot ovat osallistuneet Naton operaatioon. Siten ne ovat olleet osana sitä konfliktia, joka on pakottanut nämä ihmiset lähtemään pakoon, beger sanoo.

Amnestyn mukaan tuhannet pakolaiset ovat tällä hetkellä jumissa Libyan Egyptin ja Tunisian vastaisilla rajoilla. Pakolaiset elävät karuissa aavikko-oloissa, suojinaan vain huovista ja muovipressuista kyhätyt teltat.

– Nämä ihmiset ovat puun ja kuoren välissä. EU:n on aika kantaa vastuunsa tässä kriisissä, Beger toteaa.

Kapinalliset syyttävät afrikkalaisia syrjäytetyn diktaattori Muammar Gaddafin tukemisesta, ja monet siviilit pelkäävät nyt kostoiskuja. Kansannousut ovat ajaneet ihmisiä pakolaisiksi myös Tunisiasta ja Egyptistä.

USA, Australia ja Kanada ovat luvanneet ottaa vastaan osan pakolaisista. Euroopan maista vain kahdeksan on tarjonnut apua, ja nekin luvanneet ottaa vastaan vain 700 ihmistä

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.