Mainos

Amnesty: USA luopukoon kuolemanrangaistuksesta

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kehottaa presidentti George W. Bushia ottamaan "moraalisen kannan" ja lakkauttamaan kuolemanrangaistuksen Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltojen kuolemanrangaistukset ovat nousseet julkiseen keskusteluun Yhdysvalloissa ja muuallakin sen jälkeen kun Illinoisin osavaltion kuvernööri George Ryan muutti eilen kaikki osavaltion kuolemantuomiot elinkautisiksi vankeusrangaistuksiksi. Päätös koskee yli 150:tä kuolemaantuomittua.

Amnesty sanoo lausunnossaan, että kuolemanrangaistuksen käyttäminen asettaa Yhdysvallat, maailman suurimman demokraattisen valtion, samaan sarjaan kuin Kiina, Saudi-Arabia ja Iran.
-Nyt presidentti Bushilla on tilaisuus saada Yhdysvallat maailmanlaajuiseen kuolemanrangaistusta vastustavaan rintamaan, Amnesty sanoo lausunnossaan.

Ryan on republikaani, joka jättää kuvernöörin tehtävän maanantaina yhden virkakauden jälkeen. Hän sanoo olleensa aiemmin kuolemanrangaistuksen kannattaja. Kannan muutoksen Ryan sanoo johtuvan ennen muuta siitä, että useiden kuolemaantuomittujen oli tutkimuksissa todettu olevan syyttömiä.

Kuolemanrangaistus on voimassa kaikkiaan 38:ssa Yhdysvaltain osavaltiossa. Mielipidekyselyjen mukaan amerikkalaisten enemmistö kannattaa kuolemantuomioita.

Kuolemanrangaistuksen vastustajien mukaan Ryanin päätös saattaa osoittautua käännekohdaksi Yhdysvalloissa käytävässä keskustelussa kuolemanrangaistuksesta.
-Yli kymmenessä osavaltiossa ollaan tänä vuonna säätämässä uusia lakeja, joilla saatetaan lakkauttaa kuolemanrangaistus tai keskeyttää niiden täytäntöönpano toistaiseksi, sanoi Amnestyn Yhdysvaltain-osaston johtaja William Schulz.

Ryania kuvernöörin virassa seuraava demokraattisen puolueen Rod Blagoyevich sanoi pitävänsä Ryanin päätöstä suurena erehdyksenä. Marylandin uudeksi kuvernööriksi valittu Robert Ehrlich taas sanoi, että hän aikoo antaa luvan kuolemantuomioiden täytäntöönpanon jatkamiselle. Tällä hetkellä kuolemantuomioiden täytäntöönpano on keskeytyksissä Marylandissa.

(STT-AFP-Reuters)

(Huomenta Suomi 13.01.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.