Mainos

Amnesty: USA kiduttaa ja ampuu vankeja Irakissa

USA:n joukot kiduttavat, surmaavat ja kohtelevat muutenkin kaltoin irakilaisia vankeja, Kertoo Amnesty International raportissaan.

Yhdysvaltain vangitsemat irakilaiset ovat joutuneet kidutuksen ja muun alentavan kohtelun uhreiksi, kertoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Amnestyn mukaan sotilaat ovat myös ampuneet vankeja ja syyllistyneet muihin väärinkäytöksiin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syytti tänään julkaistussa raportissa Yhdysvaltoja ihmisoikeusrikkomuksista Irakissa. Erityisesti järjestö nosti esiin siviileihin kohdistuvan väkivallan ja irakilaisvankien kohtelun.

Amnestyn mukaan amerikkalaisjoukkojen hyökkäyksissä kapinallisia vastaan kuolee ja katoaa siviilejä. -Kun Irakin historia otetaan huomioon, tämä ei todellakaan anna kuvaa irakilaisia kunnioittavasta väliaikaishallinnosta, Amnesty Internationalin tiedottaja Judit Arenas Licea sanoi. -Ihmiset pelkäävät kävellä kaduilla. He pelkäävät joutuvansa pidätetyiksi ja katoavansa, Licea sanoi tavattuaan irakilaisten kansalaisjärjestöjen edustajia. Hän varoitti, että Irakin ilmapiiri muistuttaa tällä hetkellä Saddam Husseinin aikaista.

Geneven sopimuksen vastaista toimintaa

Amnesty perustaa kritiikkinsä useiden pidätettyjen haastatteluihin. Amnestyn mukaan vankeja on mm. pidetty valveilla tai huputettuina pitkiä aikoja ja pakotettu pysymään tuskallisissa asennoissa. -Tällainen toiminta on Geneven sopimuksen kieltämää kidutusta ja epäinhimillistä kohtelua, Amnesty sanoi.

Muita väärinkäytöksiä on esiintynyt vankilaoloissa: Vankeja on säilytetty kuumissa teltoissa ilman juomavettä tai pesumahdollisuutta, vessojen virkaa ovat toimittaneet ojat eikä vangeilla ole annettu puhtaita vaatteita, edes kahden kuukauden vankeuden jälkeen. Amnesty arvioi, että Yhdysvaltain sotilaiden johtamilla vankileireillä on tuhansia irakilaisia.

Amnestyn mukaan vankeja on myös ammuttu. Eräs tällainen oli 22-vuotias Alaa Jassem, joka ammuttiin Abu Ghraibin vankileirin kapinan aikana kesäkuun puolivälissä. Silminnäkijöiden mukaan Jassem oli teltassa, kun hänet ammuttiin.

Saadi al-Ubaydin kohtalona oli myös joutua sotilaiden uhriksi. -Yhdysvaltain panssaroidut ajoneuvot jyräsivät hänen taloonsa toukokuussa. Sotilaat tunkeutuivat sisään ja hakkasivat häntä kiväärinperillä. Hän yritti juosta pakoon, jolloin sotilaat ampuivat hänet, Amnestyn raportissa kerrottiin.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.