Mainos

Amnesty: USA käytti peiteyrityksiä vankilennoilla

Ihmisoikeusjärjestö syyttää keskustiedustelupalvelu CIA:ta lentoliikenteen kansainvälisten sääntöjen kiertämisestä.

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo, että Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on käyttänyt omistamiaan tai tekaisemiaan peiteyrityksiä sekä monia yksityisiä lentoyhtiöitä kuljettaakseen salaa terrorismista epäiltyjä maihin, joissa heitä on kidutettu ja pahoinpidelty.

Amnesty syyttää CIA:ta lentoliikenteen kansainvälisten sääntöjen kiertämisestä käyttämällä peiteyrityksiä tai yksityisiä vuokrakoneita. Siten se on Amnestyn keskiviikkona julkaiseman raportin mukaan välttynyt selvittämästä lentojen luonnetta viranomaisille.

- Yhdysvaltain hallintokoneisto on monin tavoin yrittänyt kiertää kidutus- ja pahoinpitelykiellon. Viimeisimmät todisteet osoittavat, miten hallitus manipuloi kaupallista järjestelmää voidakseen siirtää ihmisiä maasta toiseen kansainvälisen oikeuden säädösten vastaisesti, sanoo Amnestyn kansainvälinen pääsihteeri Irene Khan.

Amnestyn raportissa luetellaan kymmeniä kohteita, joissa vankilentoihin yhdistetyt koneet ovat liikkuneet sekä yksityisiä lentoyhtiöitä, joilla on lupa laskeutua Yhdysvaltain sotilastukikohtiin eri puolilla maailmaa. Amnesty on saanut uutta tietoa myös Yhdysvaltojen vapauttamilta vangeilta.

Amnesty vaatii ilmailuviranomaisia aloittamaan varmistustoimet, joilla ilmailuyrityksiä estetään vuokraamasta koneitaan mahdolliseen vankien kuljetuskäyttöön. Yritysten on Amnestyn mielestä varmistettava, etteivät ne mahdollista ihmisoikeusloukkauksia.

Lisäksi Amnesty vaatii hallituksia huolehtimaan siitä, että kaikki tiedustelupalvelulennot julistetaan "valtiollisiksi" lennoiksi riippumatta siitä, onko lennoilla käytetty sotilas- vai siviilikoneita. Hallitusten tulee Amnestyn mielestä myös kieltää ilmatilansa ja lentokenttiensä käyttö laittomissa vankien luovutusoperaatioissa ja tutkia epäillyt tapaukset.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.