Mainos

Amnesty: Totuus vankilennoista paljastuu vielä

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyssä uskotaan, että totuus vankilennoista saadaan vielä selville. Se ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, sanoo oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

Hän tutkii täysipäiväisesti Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun epäiltyjä vankilentoja Suomeen. Myös toinen tutkija kansainvälisestä sihteeristöstä on irrotettu vyyhden perkuuseen.

Mehtosen mukaan on ongelmallista, ettei Suomessa ole viranomaista, jolle ihmisoikeusloukkausten tutkinta automaattisesti kuuluisi.

Tietoa kerätään jyväsistä

Lista Suomessa käyneistä lennoista, joiden epäillään liittyneen Yhdysvaltain vankikuljetuksiin, vilisee jännittäviä tietoa. Tämä kävi ilmi, kun kaksi STT:n toimittajaa selasi Finavian laskutustietoihin perustuvaa listaa läpi.

Noin 150 lennon tietoja sisältävästä taulukosta paljastuu muun muassa, että osa yhtiöiden lentokoneista on viettänyt yön Suomessa. Lentotietojen mukaan koneissa ei välttämättä ole kuljetettu kiloakaan rahtia tai yhtäkään matkustajaa.

Osa lennoista on jatkanut matkaansa kaupunkeihin, joissa USA:lla on sotilastukikohtia tai vankileirejä. Lisäksi lentoyhtiöt herättävät epäilyjä, sillä niillä on joko todistettu tai epäilty olevan CIA-kytköksiä.

Finavian taulukkoa verrataan nyt muualla maailmalla paljastettuihin lentotietoihin, CIA-vankien todisteluihin ja tuomioistuinten asiakirjoihin. Myös esimerkiksi lentobongareiden ottamat kuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä tarjoavat tärkeitä todisteita.

Pienistä tiedonjyvistä yhdistelemällä ihmisoikeusjärjestöt, tutkijat ja toimittajat koettavat saada selville, tekikö keskustiedustelupalvelu CIA Suomeen välilaskuja koneilla, joissa kuljetettiin vankeja.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.