Amnesty syyttää Venäjän poliisia kidutuksista

Amnestyn saamien tietojen mukaan Venäjän poliisi syyllistyi viime vuonna yli sataan kidutustapaukseen.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää Venäjän poliisia pidätettyjen kiduttamisesta ja pahoinpitelystä "tunnustusten" saamiseksi pakolla. Järjestö arvostelee Venäjää myös siitä, ettei pahoinpitelytapauksia tutkita tarpeeksi ja väkivaltaan syyllistyneet poliisit päätyvät oikeuden eteen vain harvoin.

Venäjän kansalaisjärjestöt ovat dokumentoineet viime vuodelta yli sata kidutustapausta, Amnesty kertoo raportissaan.

Sen mukaan poliisit ovat hakanneet pidätettyjä patukoilla, nyrkeillä ja vedellä täytetyillä muovipulloilla; pidätettyjä on myös tukehdutettu ja heille on annettu sähköiskuja. Poliisin tiloista on löytynyt myös metallipöytiä, joihin on kiinnitetty ranne- ja nilkkasiteet uhrien raiskausta varten. Pidätetty jää monesti vaille oikeudellista apua silloin kun häntä kovistellaan eristyksissä.

Kansalaisjärjestöjen selonteot eivät anna kattavaa kuvaa tilanteesta koko maassa, sillä tietoja on vain 11:ltä Venäjän 89 alueesta.

Amnesty vaatii Suomelta toimia

Amnesty vaatii Euroopan unionia ottamaan ihmisoikeusloukkaukset esiin unionin ja Venäjän huippukokouksessa Helsingissä perjantaina. Tätä koskeva järjestön Suomen-osaston vetoomus luovutettiin pääministeri Matti Vanhaselle maanantaina. Siinä yli 12000 allekirjoittajaa toivoo Suomen huolehtivan EU:n puheenjohtajamaana siitä, että ihmisoikeusloukkauksia ei sivuuteta nyt.

Venäjä on periaatteessa sitoutunut noudattamaan muun muassa Euroopan kidutuksenvastaista sopimusta, mutta sen toteutumisen kansainvälinen valvonta on jäänyt vaillinaiseksi. Venäjä ei ole päästänyt eurooppalaista valvontakomiteaa maahan eikä YK:n kidutuksen vastainen raportoijakaan ole saanut vierailla maassa kuuteen vuoteen.

Venäjänkin lainsäädäntö kieltää kansainvälisten sopimusten tapaan pidätettyjen kidutuksen ja muun ihmisarvoa loukkaavan kohtelun. Poliisilla on kiusaus turvautua koviin otteisiin osin siksi, että rikosten selvittäminen - väkisin hankitulla "tunnustuksellakin" - parantaa mahdollisuuksia edetä virkauralla, arvioi Amnesty.

(MTV3-STT-AP)

Lue myös:

    Uusimmat