Mainos

Amnesty: Suurin osa teloituksista neljässä maassa

Kiinassa, Iranissa, Saudi-Arabiassa ja Yhdysvalloissa tehtiin valtaosa viime vuoden teloituksista, käy ilmi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin selvityksestä.

Teloitussänky Teksasissa

Viime vuonna teloitettiin ainakin 2 148 ihmistä 22 maassa. Kiina, Iran, Saudi-Arabia ja Yhdysvallat tekivät teloituksista lähes 94 prosenttia.

Omassa luokassaan liikkuu Kiina, jossa teloitettiin tiettävästi 1770 ihmistä. Amnesty epäilee, että todellinen luku on vielä tätä korkeampi. Iranissa teloituksia oli ainakin 94, Saudi-Arabiassa 86 ja Yhdysvalloissa 60.

Kaikkiaan 5186 ihmistä tuomittiin kuolemaan 53 maassa vuoden aikana. Kuolemanrangaistuksia ei kuitenkaan välttämättä vielä ole pantu täytäntöön eikä kaikkien osalta koskaan pannakaan.

Amnestyn arvion mukaan yli 20 000 ihmistä odottaa kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoa eri puolilla maailmaa. Järjestö kutsuu lukua todella järkyttäväksi.

Amnestyn pääsihteerin Irene Khanin mukaan on "räikeä poikkeavuus", että Kiina, Iran, Saudi-Arabia ja Yhdysvallat yhä käyttävät kuolemanrangaistusta, kun esimerkiksi Liberia ja Meksiko ovat äskettäin päättäneet poistaa sen. Erityisen huolissaan Khan on siitä, että Iranissa Amnestyn tietojen mukaan teloitettiin viime vuonna myös alle 18-vuotiaita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.