Mainos

Amnesty: Raha-asiat sivuseikka Ruanda-oikeudenkäynnissä

Keskustelu käynnissä olevan Ruanda-oikeudenkäynnin kustannuksista Suomen valtiolle hämmästyttää ihmisoikeusjärjestö Amnestya. Järjestön Suomen-osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen korostaa, että Suomella on velvollisuus kansainvälisen yhteisön jäsenenä viedä Ruandan kansanmurhasyytteet oikeuteen.

- Taloudellinen argumentti ei voi olla lähtökohta, josta lähdetään pohtimaan sitä, voidaanko oikeudenkäyntiä järjestää vai ei. Oikeudenkäynti tulee toki kalliiksi, mutta kyse on laajamittaisista ja isoista rikoksista, tässä puhutaan satojentuhansien ihmisten murhista, Mehtonen muistutti MTV3:n Huomenta Suomessa.

Mehtonen korostaa, että Ruandassa ei olisi voitu turvata oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä syytetylle, sillä maan oikeusjärjestelmässä on ollut räikeitä puutteita.

- Esimerkiksi poliittiset tahot ovat pyrkineet puuttumaan oikeusprosesseihin. Lisäksi syytetyillä on harvoin oikeus esittää omia todisteitaan tai tuoda omia todistajiaan kuultaviksi.

Porvoon käräjäoikeus on antanut päätöksen, jonka mukaan osa oikeudenkäynnistä käydään suljettujen ovien takana siksi, että puolustuksen todistajat kokevat olevansa uhattuina. Tällaista ei Mehtonen mukaan olisi voitu välttämättä turvata Ruandassa.

- Ruandassa syytettyjen todistajia on pahoinpidelty, uhkailtu ja jopa murhattu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.