Mainos

Amnesty pyytää anteeksi suomalaisurheilijoilta

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Suomen osasto pahoittelee, että suomalaisurheilijoiden nimet on liitetty Tiibet-adressiin.

Amnestyn saksalainen yhteistyökumppani Sport for Peace julkaisi tänään vetoomuslistan Tiibetin vapauden puolesta. Nimilistassa ovat myös suomalaisten keihäänheittäjien Tero Pitkämäen ja Teemu Wirkkalan nimet.

Pitkämäen ja Wirkkalan mukaan nimet on kerätty julisteeseen urheilukilpailun ruokajonossa ilman, että heille olisi kerrottu taustalla olevasta hankkeesta.

Amnestyn Suomen osaston viestintäpäällikkö Noora Jokinen ei usko, että kyseessä olisi ollut tietoinen huijausyritys.

- Sellaisesta ei ylipäätään ole järjestöille mitään hyötyä, koska huijaamisesta jää väistämättä kiinni. Tottakai järjestöt haluavat, että ihmiset ovat näissä hankkeissa mukana sydämellään.

Jokinen kuitenkin myöntää, että Sport for Peacen tiedotuksessa ole täysin onnistuttu Kultaisen liigan kisassa Roomassa.

- On selvää, että tieto ei ole mennyt perille riittävän hyvin. Järjestöiltä saamieni tietojen mukaan he ovat kyllä yrittäneet tehdä monin eri tavoin selväksi, mihin urheilijoilta pyydetään allekirjoituksia.

Sport for Peace -hankkeesta on ollut tietoa urheilijoiden infomateriaalissa ja kisojen omassa lehdessä. Lisäksi on järjestetty lehdistötilaisuus sekä oma tiedotustilaisuus urheilijoille ja heidän managereilleen. Jokinen kertoo, että suurin osa vetoomuksen nimistä on allekirjoitettu nimenomaan tiedotustilaisuudessa. Lisäksi paikalla on ollut avoimia julisteita seinille kiinnitettyinä. Jokisen mukaan vetoomustoiminnan periaatteisiin kuluuu, että jos nimiä pyydetään, samassa yhteydessä on esillä koko vetoomusteksti.

- Käsittääkseni näin on ollut myös Roomassa. Toki ymmärrän, että isoissa urheilutapahtumissa on iso hässäkkä ja silloin voi sattua erehdyksiä. Toisaalta voi ajatella, että jos ihminen laittaa nimensä minkä hyvänsä listan alle, hän selvittää, mistä on kyse.

Suomalaisurheilijoiden nimet on luvattu poistaa adressin allekirjoitusten joukosta mahdollisimman nopeasti.

Sport for Peacen julkaiseman kirjeen Kiinan presidentille Hu Jintaolle on allekirjoittanut yli sata olympiatason urheilijaa eri maista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.