Amnesty: Pohjois-Korean vankileirit täynnä mitättömiin rikkeisiin syyllistyneitä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Pohjois-Koreassa on suuria vankileirejä, joissa ihmiset elävät kurjissa oloissa.

Amnesty on hankkinut satelliittikuvia ja haastatteluja, joiden mukaan arviolta 200 000 ihmistä viruu leireillä. Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson pitää entisestään kasvaneita vankileirejä kammottavina.

– Tietoja Pohjois-Koreasta saadaan niukasti. Satelliittikuvien perusteella on kuitenkin analysoitu, että siellä on noin 200 000 ihmistä, jotka tekevät pakkotyötä kaivoksilla ja pelloilla, Johansson sanoo.

Osa vangeista on Johanssonin mukaan ollut mahdollisesti mukana hallituksen vastaisessa poliittisessa toiminnassa. Suurin osa sen sijaan on leireillä käytännössä syyttömänä.

– Suurin osa on mahdollisesti syyllistynyt täysin mitättömiin pieniin rikkeisiin, kuten Etelä-Korean radion kuunteluun tai yhteydenpitämiseen ulkomaailmaan, Johansson sanoo.

– Hyvin merkittävä osa vangeista on myös näiden mitättömiä rikkeitä tehneiden ihmisten perheenjäseniä. Ainut syy heidän vangitsemiseen on ollut siis sukulaisuussuhde "syyllisiin".

P-Korea ei myönnä leirien olemassaoloa

Tärkeimmät tiedot vankileireistä on saatu haastatteluista. Johanssonin mukaan yhteensä 15 ihmistä on kertonut tarinansa päästyään pois leireiltä ja Pohjois-Koreasta.

Omalla nimellään uskaltavat esiintyä vain ne, jotka tietävät että maassa ei ole enää sukulaisia, jotka voisivat joutua leireille tai muiden kostotoimenpiteiden kohteeksi.

Tärkein asia ihmisten aseman parantamiselle olisi Johanssonin mielestä se, että Pohjois-Korean hallitus myöntäisi leirien olemassaolon. Satelliittikuvat todistavat, että leirejä on, mutta maasta ei ole asiaa myönnetty.

– Jos väitetään että siellä tapahtuu jotain muuta, pitäisi päästää kansainvälisiä tarkkailijoita selvittämään mitä tapahtuu, Johansson sanoo.

Aivan selvänä Johansson pitää sitä, että leirit pitäisi sulkea. Ihmiset, jotka eivät ole mihinkään syyllistyneet pitäisi vapauttaa ja ne, jotka ovat rikoksen tehneet pitäisi tuoda oikeuden eteen.

– Nämä ovat meidän vaatimuksemme, ja tulemme lähestymään niillä Pohjois-Korean edustajia erityisesti YK:ssa, jotta asia ei jäisi uutispimentoon, Johansson sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat