Mainos

Amnesty moittii Suomeakin vuosiraportissaan

Järjestön vuosiraportissa arvostellaan Suomen toimettomuutta naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Amnesty sanoo Yhdysvaltojen pitävän koko maailmaa taistelukenttänään.

Amnesty International arvostelee Suomen hallitusta siviilipalveluksen pituudesta ja toimettomuudesta naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Järjestö moittii vuosiraportissaan, että aseista kieltäytymisestä rangaistaan palvelusajassa.

Amnestyn mukaan sosiaali- ja terveysministeriön on pitänyt tiivistää yhteistyötä ministeriöiden kesken perheväkivallan vähentämiseksi. Toimintasuunnitelmaa ei ollut kuitenkaan tehty viime vuoden loppuun mennessä.

Amnesty International varoittaa myös ihmisoikeuksien kaventamisesta eri puolilla maailmaa. Syytökset kohdistuvat järjestön vuosiraportissa erityisesti Yhdysvaltoihin ja terrorismin vastaiseen sotaan.

- Maailmamme on jakautunut kahtia niin kuin kylmän sodan aikaan ja vielä vaarallisemmin kuin silloin, sanoo Amnestyn pääsihteeri Irene Khan.

Khanin mielestä pelko voi vaikuttaa myönteisesti esimerkiksi ilmastonmuutoksen hidastamiseen, jos päästöt vähenevät. Turvallisuuspolitiikassa uhkakuvia käytetään kuitenkin ihmisoikeuksien polkemiseen.

Raportin mukaan eri maiden hallitukset väheksyvät ihmisoikeuksia ja ruokkivat rasismia hätäisillä ratkaisuilla, jotka perustuvat kyseenalaiseen pelotteluun. Ihmisten jako vahvistaa myös ääriryhmiä ja lisää islamin sekä juutalaisuuden vastaisuutta.

-Pelon politiikka pahentaa ihmisoikeusloukkausten kierrettä, jossa mikään oikeus ei ole pyhä, Khan arvostelee.

Yhdysvallat pitää koko maailmaa taistelukenttänään

Khan kiinnittää huomiota terrorismin vastaisen sodan lisäksi Irakin väkivaltaisuuksiin. Hän huomauttaa, että kummankin sodan ihmisoikeusrikokset varjostavat kansainvälistä politiikkaa.

Amnestyn mukaan Yhdysvallat näyttää pitävän koko maailmaa taistelukenttänään. Järjestö moittii Yhdysvaltain viranomaisia epäiltyjen kidutuksesta salaisissa vankiloissa samaan aikaan, kun maan hallitus puhuu ihmisoikeuksien puolesta.

Amnesty ryöpyttää myös muun muassa Sudanin hallitusta Darfurin raakuuksista, joissa on kuollut 200000 ihmistä. -Darfur on vuotava haava maailman omassatunnossa, raportissa todetaan.

Järjestön tarkkailussa ovat myös mm. Brasilia, Meksiko ja Kolumbia.

(MTV3-STT- Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.