Amnesty: Kiina tahraa olympialaisten maineen

Amnestyn mukaan Kiinalla on vuosi aikaa parantaa ihmisoikeustilannettaan. Raportti syyttää myös olympiakomiteaa ihmisoikeusrikkomusten katsomisesta läpi sormien.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Kiinalta nopeita toimia ihmisoikeuksien parantamiseksi ennen ensi kesän Pekingin olympialaisia.

Pekingiläisiä koulitaan tavoille olympialaisten alla

Järjestön raportin mukaan Kiina tahraa niin omansa kuin olympialaistenkin maineen, ellei maan ihmisoikeustilanne kohene.

- Kun Kiinan viranomaiset hakivat olympialaisten isännyyttä ja saivat sen, he lupasivat että olympialaiset antavat myös mahdollisuuden kehittää ihmisoikeuksia, sanoo järjestön pääsihteeri Irene Khan.

- Nyt kisoihin on vuosi aikaa, ja huoli ihmisoikeuksista varjostaa yhä valmistautumista niihin, Khan jatkaa.

Teloitukset ja vangit häpeätahrana

Amnesty kehottaa Kiinaa vapauttamaan vankiloissa olevat aktivistit ja toimittajat, uudistamaan rikoslainsäädäntöään muun muassa kuolemanrangaistuksen osalta ja lopettamaan kansalaistensa mielivaltaisen valvonnan sekä pidätykset.

Amnestyn keräämien tietojen mukaan Kiinassa teloitetaan vuosittain 1000-8000 ihmistä. Kiina ei julkaise tilastoja teloitetuista.

Khan sanoo uskovansa, että joillakin aloilla Kiina yrittää tosissaan parantaa kansalaistensa oikeuksia. Kokonaiskuva antaa kuitenkin aihetta syvään huoleen, arvioi Khan ja ottaa esimerkin tiedottamisesta.

- Ulkomaisten toimittajien työskentelyolosuhteet ovat helpottuneet, mutta samaan aikaan ulkomaanuutisten levittämistä on rajoitettu ja kiinalaisten toimittajien työmahdollisuuksia on tiukennettu.

"Kymmeniä toimittajia kalterien takana"

Myös olympiakomitealle moitteita

Arvostelulta ei välty myöskään Kansainvälinen olympiakomitea IOC. Amnestyn mukaan komitean halukkuus puuttua ihmisoikeusongelmiin näyttää heikentyneen kisojen lähestyessä.

- IOC vaarantaa oman maineensa, jos se ei tee mitään Kiinan suhteen nyt. Vielä suuremmassa vaarassa sen maine on, jos komitea pysyy vaiti myös kisojen aikana, Irene Khan huomauttaa.

Pekingin kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Jiang Xiaoyu sanoi ennen raportin julkaisemista, että Kiina on helpottanut ulkomaisten toimittajien työskentelyä maassa.

- Me otamme mielellämme vastaan rakentavaa arvostelua virheistä ja ongelmista. Vastustamme kuitenkin jyrkästi olympialaisten politisointia, mikä on olympiahengen vastaista, Jiang sanoi eilen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat