Amnesty: Irakin ihmisoikeustilanne onneton

Irakin ihmisoikeustilanne on viisi vuotta Yhdysvaltain hyökkäyksen jälkeen onneton, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Irak on yksi maailman vaarallisimpia maita, ja lain ja järjestyksen palautuminen ja taloudellinen toipuminen näyttävät kaukaisilta haaveilta, järjestön tuoreessa raportissa todetaan. Suurin osa irakilaisista elää köyhyydessä, ja ihmiset kärsivät ruoan ja puhtaan juomaveden puutteesta sekä työttömyydestä.

- Saddam Husseinin hallinto oli kuulu ihmisoikeusloukkauksista. Sen korvaaminen ei ole kuitenkaan tuonut mitään helpotusta kansalaisille, sanoo Amnestyn Lähi-idän johtaja Malcolm Smart.

Yksi suurimpia ongelmia on Smartin mukaan se, että ihmisoikeusrikoksia jätetään tutkimatta. Vaikka esimerkiksi kidutuksesta olisi runsaasti todisteita, irakilaiset viranomaiset eivät ole saaneet syyllisiä vastuuseen, Smart kertoo.

Amnesty arvostelee myös kuolemanrangaistuksen laajaa käyttöä, kansainvälisen yhteisön kyvyttömyyttä huolehtia irakilaispakolaisista ja sananvapauden puutteita pohjoisen kurdialueella.

Irakin sodan alkamisesta tulee torstaina kuluneeksi viisi vuotta.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat