Amnesty: Ihmisoikeuksia poljetaan Lähi-idässä

Epäoikeudenmukaiset oikeudenkäynnit, kidutus ja muut ihmisoikeuksien loukkaukset ovat yleisiä Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, todetaan Amnesty internationalin torstaina julkistetussa raportissa.

Amnestyn mukaan Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia pidetään pilkkana. Poliittisia vankeja riutuu vankiloissa odottamassa teloitusta väärennettyjen tuomioiden ja näennäisten oikeudenkäyntien jälkeen.

Ihmisoikeusjärjestö vaatiikin alueen maita ratifioimaan kansainväliset ihmisoikeussopimukset pohjaksi oikeudenmukaisille oikeudenkäynneille ja panemaan sopimukset käytäntöön viipymättä. Jos oikeuslaitoksen ei anneta valvoa viranomaisia, salaisen poliisin henkilökuntaa ja vanginvartijoita, he tietävät, että voivat käyttää valtaansa väärin joutumatta vastuuseen. Tämä johtaa vääjäämättä myös ihmisoikeuksien loukkauksiin, raportissa todetaan.

Monia ihmisiä on pidätetty mielivaltaisesti ja pidetty kuukausia tai vuosia eristyksissä ennen oikeudenkäyntiä, jos oikeudenkäynti ylipäänsä on tulossa. He eivät ole saaneet tavata sukulaisiaan, asianajajia tai lääkäreitä.

Libyassa ja Saudi-Arabiassa ihmiset ovat joutuneet odottamaan oikeudenkäyntiään vangittuna jopa 15 vuotta. Raportin mukaan tapa on käytössä myös Israelissa.

Amnesty Internationalin mukaan Algeriassa on hävinnyt tuhansia ihmisiä, jotka turvallisuuspoliisi on pidättänyt. Tunisiassa taas 270 ihmistä on tuomittu sotaoikeudessa sen jälkeen, kun heitä on kidutettu eristyksissä. Kidutuksella saatuja tunnustuksia käytetään yhä edelleen todistusaineistona monissa oikeuksissa. Naisten kidutus ja seksuaalinen väkivalta ovat yleisiä.

Raportissa tuomittiin hätätila- tai sotaoikeuksien käyttö Egyptissä, Iranissa, Irakissa ja Israelissa. Ihmisoikeusjärjestö ei hyväksy sellaisia lakeja, joiden avulla ihmisiä voidaan vangita uskonnollisen tai poliittisen katsomuksen perusteella. Tällä viitattiin erityisesti Saudi-Arabiaan, Syyriaan ja Algeriaan. Kuolemanrangaistukset, jäsenten amputoinnit ja ruoskinta ovat järjestön mukaan lisääntyneet Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.
(STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat