Mainos

Amnesty: Ihmisoikeudet ongelma Irakissa

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty kuvailee Irakin ihmisoikeustilannetta kauheaksi. Järjestö suomii etenkin maassa tehtyjä mielivaltaisia pidätyksiä ja vankien huonoja oloja.

Kymmeniätuhansia ihmisiä on pidätetty mielivaltaisesti Irakissa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain johtama hyökkäys alkoi maaliskuussa 2003, muistuttaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Useimpia vastaan ei ole nostettu syytettä. He eivät myöskään ole päässeet oikeuteen, eikä heillä ole ollut perusoikeutta puolustautua, järjestön julkaisemasta raportista käy ilmi.

- Lähes kolme vuotta sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja liittoutuneet hyökkäsivät Irakiin ja kaatoivat Saddam Husseinin hallituksen, ihmisoikeustilanne maassa on edelleen kauhea, järjestö kertoo.

Amnestyn mukaan jotkut pidätetyistä ovat olleet vangittuina jopa yli kaksi vuotta. Osa heistä on vapautettu ilman selitystä, anteeksipyyntöä tai korvausta kuukausienkin vangittuna olon jälkeen.

Järjestö myös syyttää Irakin viranomaisia kidutuksesta ja pidätettyjen huonosta kohtelusta. Amnestyn mukaan kansainväliset joukot tai Irakin viranomaiset eivät ole järjestäneet pidätetyille riittävää suojelua.

Amnesty vaatii puuttumista tilanteeseen välittömin, konkreettisin toimin.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.