Amnesty: Ihmisoikeudet esiin Suomen puheenjohtajuuskaudella

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osasto toivoo, että Suomi EU-puheenjohtajuuskaudellaan lupaustensa mukaisesti panostaisi ihmisoikeuskysymyksiin.

Suomen tulee johdonmukaisesti tuoda ihmisoikeuskysymykset esiin osana kaikkea EU:n päätöksentekoa ja toimia aloitteentekijänä, esitetään Amnestyn Suomen osaston kannanotossa. Suomen toivotaan mm. kehittävän keinoja arvioida ihmisoikeustilannetta ja ihmisoikeussopimusten noudattamista sekä EU:ssa että sen ulkopuolella.

-On tärkeää, että EU:n sisäisistä ongelmista raportoidaan vähintään yhtä tehokkaasti ja avoimesti kuin kolmansien maiden ongelmista, Amnestyn Suomen osasto huomauttaa. EU:n sisällä Amnesty pitää suurimpana ihmisoikeusongelmana pakolaisten suojelua.

-Suomen puheenjohtajuuskauden onnistuneisuutta mitataan paljolti myös sen mukaan, mitä Suomi tekee EU:n yhteisen pakolais- ja maahanmuuttopolitiikan kehittämiseksi.
Hallitus antoi äskettäin ensimmäisen ihmisoikeuspoliittisen selontekonsa. Sen mukaan Suomi ottaa ihmisoikeudet huomioon kaikilla ulkopolitiikan osa-alueilla.

Ihmisoikeudet mukaan Venäjä-strategiaan

Suomen puheenjohtajuuskauden yhdeksi painopisteeksi on nousemassa ns. pohjoinen ulottuvuus. Amnesty kummastelee, ettei luonnoksessa EU:n Venäjä-strategiaksi mainita sanaakaan ihmisoikeuksista.
-Ihmisoikeuksien toteuttaminen on kuitenkin yksi Venäjän kaikista suurimmista haasteista, jos se pyrkii lisäämään hyvinvointiaan ja vakauttaan.

Amnesty toivoo, että Venäjä-strategiaa ja pohjoista ulottuvuutta laadittaessa Suomi korostaisi ihmisoikeuksien merkitystä kaikilla yhteistyön aloilla. Suomen kaudella uudistetaan myös unionin kehitysmaasuhteita koskeva Lomé-sopimus. Amnestyn Suomen osasto haluaa sopimukseen tehokkaan järjestelmän, jolla voitaisiin arvioida myös ihmisoikeuksien toteutumista.

Amnesty toivoo, että Suomi esittäisi kaudellaan EU:n yhteisen arviointielimen perustamista asevientiä varten. Elin arvioisi puolueettomasti kunkin asekaupan vaikutukset ihmisoikeuksiin. Suomen olisi myös voimallisesti ajettava kuolemanrangaistuksen kieltämistä.

Amnestyn Suomen osaston tavoitteena on lisäksi, että ihmisoikeuksien loukkaus sisällytettäisiin kiellettyjen kilpailukeinojen listalle EU:n kilpailupolitiikassa. Näin tapauksiin voitaisiin soveltaa kilpailuoikeudellisia sanktioita.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat