Amnesty: Asevienti syventää Gazan konfliktia

Sekä Israel että Hamas käyttivät laajasti muualta tuotuja aseita hyökkäyksissään siviilejä kohtaan Gazan kolmeviikkoisen sodan aikana, kertovat ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tänään julkaisemat konfliktialueelta kerätyt tiedot. Amnesty vaatii YK:ta määräämään alueelle kokonaisvaltaisen asevientikiellon. Myös Euroopan unionin pitää noudattaa omia suosituksiaan aseviennistä ja estää asekuljetukset alueelle unionimaiden kautta.

Israelin asevoimien hyökkäys Gazassa toteutettiin ulkomaisin asein ja sotavarustein. Aseet ovat suurelta osin lähtöisin Yhdysvalloista, mutta myös monet EU-maat toimittavat aseita Israeliin. Aseita myös kulkee EU-maiden kautta.

Siviiliuhrien suuri määrä konfliktissa kertoo koventuneista asenteista ja välinpitämättömyydestä kansainvälistä oikeutta kohtaan. On vastuutonta välittää aseita konfliktialueelle, jossa niitä käytetään tarkoituksellisesti siviilejä vastaan, Amnesty korostaa.

Yhdysvalloilla on erityinen velvollisuus lopettaa asetoimitukset. Amnestyn mukaan tehokkain ratkaisu olisi kansainvälinen asevientikielto YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä. Samalla kuitenkin myös EU:lla ja Suomella on velvollisuutensa toimia aseiden vähentämiseksi konfliktialueella.

EU:n ulkoministerit hyväksyivät viime joulukuussa yhteisen kannan aseviennistä. Kanta vahvistaa EU:n jo kymmenen vuotta olemassa olleita käytännesääntöjä aseviennistä ja osoittaa poliittista sitoutumista aseviennin sääntelyyn. Nyt sitoutumista mitataan käytännössä.

Suomi on edistänyt aktiivisesti niin EU:n käytännesääntöjä kuin kansainvälistä asekauppaa säätelevää sopimustakin. Suomen tulee nyt osoittaa tahtoa toimia myös käytännössä ja ajaa EU:n päätöstä Israeliin suuntautuvan aseviennin lakkauttamiseksi.

Puolueettoman tahon selvitettävä sotarikokset

Rankaisemattomuus ruokkii uusi rikoksia ja konfliktin kierre jatkuu. Tämä on nähtävissä jo nyt, sillä siviiliuhrien määrä suhteessa sotilaisiin nousi aikaisempaa huomattavasti korkeammaksi kolmeviikkoisessa sodassa, samoin uhrien kokonaismäärä.

Amnestyn tutkijoiden mukaan on vahvoja todisteita sodassa tapahtuneista sotarikoksista, humanitaarisen oikeuden ja ihmisoikeuksien loukkauksista. Ne tulee selvittää nopeasti puolueettoman ja itsenäisen tutkintaryhmän voimin, ja syylliset on saatava vastuuseen. Tähänkin hyvä ratkaisu olisi esimerkiksi YK:n mandaatilla toimiva selvitysryhmä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat